Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Kontakt s nama ne bi im donio ništa dobro, tko zna što misle da naš zrakoplov jest'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve su glasniji zahtjevi da se jedno od rijetkih plemena s kojima naša civilizacija nije uspostavila kontakt, a koje je snimljeno nedavno iz zrakoplova u brazilskoj prašumi, ostavi na miru te da se ni na koji način ne pokušava stupiti s njima u kontakt.

Pleme je zamijećeno u Amazonskoj prašumi blizu granice s Peruom, a tom prilikom prestrašeni su ljudi zrakoplov gađali strelicama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraga u srcu Amazone Kopači zlata masakrirali pleme? "Hvalili su se da su sasjekli tijela i bacili ih u rijeku" Slika nije dostupna Ugrožavaju ih drvosječe Najugroženije amazonsko pleme štite TENKOVI!

Pleme je jedno od njih nekoliko koja žive na tom području izolirana jedna od drugih. Na fotografijama su snimljeni 'jaki i zdravi' ratnici, kažu u Brazilskoj indijanskoj fundaciji, poznatijoj pod imenom Funai.

- Ne znamo kojem zapravo plemenu pripadaju ti ratnici, a sva poznata plemena na tom području otkrivena su u posljednjih 20 godina, kaže Jose Carlos Meirelles iz Funaia.

>> Foto: "Izgubljeno pleme" strelicama gađalo avion 

- Preletjeli smo iznad njihovih nastambi da bi dokazali da oni doista postoje, da su doista tamo. To je vrlo važno jer ima nekih koji sumnjaju da je tako nešto moguće, smatra Meirelles.

No, u fundaciji ističu da nikada s tim plemenima ne stupaju u kontakt i čine sve preventivne napore kako naša civilizacija ni na koji način ne bi došla u doticaj s njihovom.

Inače, procjenjuje se da u svijetu postoji više od stotinu plemena koja nemaju dodir sa suvremenim društvom kakvo mi poznajemo, a većina njih živi upravo na području Brazila i Perua.

U Funaiu smatraju da bi bilo kakav pokušaj uplitanja u živote tih plemena bio monumentalni zločin protiv prirode i života i još jedno svjedočenje potpune iracionalnosti na djelu, koja inače caruje našim, 'civiliziranim' svijetom, i kojom se odnosimo prema prirodi i sebi.

Apelima da se ta plemena u potpunosti ostavi na miru pridružuju se sada i neki lingvisti.

Profesorica Alexandra Aikhenvald smatra da kontakt s nama tim plemenima ne bi donio baš ništa dobro, kao što se već više puta pokazalo.

- Uzbuđena sam, naravno, jer je nevjerojatno zanimljivo otkriti ljude koji nemaju nikakve veze s našim načinom života. No, bojim sa da njima taj susret baš i nije toliko zanimljiv jer ih je zrakoplov iz kojeg su uslikani vjerojatno jako prestrašio, smatra ona.

Oni bi čak, smatra Aikhenvald, mogli napustiti područje na kojem žive i na kojem nemaju doticaja s nama, i to iz straha da se nalaze u opasnosti od nekakve divovske ptice koja ih želi uništiti ili uljeza koji ih želi pokoriti ili kakav već zaključak mogu donijeti.

Aikhenvald sumnja da pripadnici fotografiranog plemena baš nikad nisu 'naletjeli' na nekog od nas, ali kaže kako to nije nemoguće. No, smatra da su njihovi preci zato vjerojatno imali doticaje s našom civilizacijom.

- Mnoga od tih plemena, možda i sva, u 19. su stoljeću imala kontakt s doseljenicima, no zbog dominacije doseljenika naprosto su pobjegli u prašumu. Ova sadašnja plemena vjerojatno su njihovi potomci, smatra Aikhenvald.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene