Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Foto: "Izgubljeno pleme" strelicama gađalo avion

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skriveni duboko u brazilskoj kišnoj šumi, primitivno pleme nazvano Envira po prvi put se susrelo 'licem u lice' s modernim svijetom. Nakon prvotnog šoka podigli su svoje lukove i na 'veliku željeznu pticu' koja je uznemirila njihov miran svijet odapeli i nekoliko strijela.

Ovo pleme, poznato pod nazivom Envira, otkriveno je u jednom od najzabačenijih dijelova brazilske kišne šume, u blizini granice s Peruom. Ove nevjerojatne fotografije pokazuju jedno od posljednjih 'izgubljenih plemena' u trenutku suočavanja s civilizacijom. Vrlo se jasno vidi 20-ak domorodaca koji žive u kolibama, a na nekim se fotografijama vidi i kako oštre koplja. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne zna se kako je zaražena Na koronavirus pozitivna dvomjesečna beba iz starosjedilačkog plemena u Amazoniji Misteriozno pleme ubilo američkog misionara (Foto: AFP) Novi problem nakon ubojstva Je li moguće izvući tijelo, a da se ne potakne sukob civilizacija?

Dvojica domorodaca, koji su od glave do pete obojani u narančastu boju, pokušali su strijelama pogoditi zrakoplov. Pored njih je stajao još jedan pripadnik plemena, obojan u crno, koji je samo stajao i u čudu gledao 'veliku metalnu pticu'. 

"Odlučili smo se na taj let da pokažemo javnosti da su oni tamo, da zaista postoje. To je vrlo važno jer uvijek ima ljudi koji sumnjaju u to da takva plemena uopće više postoje", rekao je stručnjak za plemena Jose Carlos dos Reis Meirelles. 

Diljem svijate postoji 100-injak 'netaknutih' plemena, od kojih više od polovice živi u Brazilu i Peruu. Nažalost, populacija im se većini drastično smanjuje jer im 'civilizacija' uzorpira staništa ili ih ubiju bolesti modernog društva. To srećom, za sada nije slučaj s plemenom Envira, rekao je g. Meirelles. 

"Ovaj svijet se treba probuditi i osigurati da se njihov teritorij zaštiti i to u skladu s međunarodnim zakonima. Ili će jednostavno izumrijeti", rekao je Stephen Corry, direktor Survivala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene