Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mobilni telefon kao novčanik

Mobilno plaćanje sve popularnije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Gartneru kažu da će vrijednost tržišta mobilnog plaćanje ove godine doseći 86,1 milijardu dolara, dok u Juniper Reserchu kažu da će vrijediti čak 240 milijardi dolara

 Istraživačka kompanija Gartner objavila je rezultate istraživanja vezanog uz tržište mobilnog plaćanja koje bi ove godine trebalo vrijediti 86,1 milijardu dolara, što je povećanje od 75,9 posto u odnosu na 48,9 milijardi dolara iz 2010.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mobilno plaćanje PayPal demonstrirao jednostavno prebacivanje novca između telefona

Iako je riječ o velikom povećanju te nam je svima jasno da ćemo u budućnosti sve više usluga plaćati putem mobilnih telefona, u Gartneru kažu da se ovo tržište razvija sporije u odnosu na prethodne najave, što se pogotovo odnosi na tržišta u razvoju.

Tako analitičarka Sandy Shen iz Gartnera vjeruje da će NFC (bežična komunikacija na maloj udaljenosti) tehnologija za mobilno plaćanje na masovnom tržištu postati popularna tek za četiri godine te kao jednu od najvećih prepreka njenom prihvaćanju navodi da će biti teško promijeniti ponašanje korisnika koji su navikli na novčanice i kreditne kartice.

U analitičkoj kompaniji Juniper Research puno su optimističniji što se tiče mobilnog plaćanja i smatraju da će njegova vrijednost biti puno veća u odnosu na Gartnerova predviđanja te će ove godine doseći čak 240 milijardi dolara, a da će se do 2015. popeti na 670 milijardi dolara.

U Juniperu kažu da će jedan od nositelja porasta ovog tržišta biti masovna adaptacija plaćanja putem NFC tehnologije te drugi načini transakcije novca putem mobilnih telefona. Također, za razliku od Gartnera, u ovoj kompaniji vjeruju da će već 2011. i 2012. biti ključne godine za NFC jer se očekuje predstavljanje velikog broja servisa s podrškom za ovu tehnologiju.

Svoje usluge na ovom tržištu nedavno su predstavili Google – servis Wallet i PayPal demonstrirajući mobilnu aplikaciju za Android koja omogućuje jednostavno prebacivanje novca s jednog telefona tj. računa na drugi.

S obzirom na trenutnu situaciju na tržištu s NFC-om – a to je da ne postoji velik broj telefona s podrškom za NFC te da ova tehnologija još nije dostupna u trgovinama, više vjerujemo Gartneru i njihovoj najavi da će ova tehnologija na masovnom tržištu zaživjeti najranije 2015. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene