Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mobilno plaćanje

PayPal demonstrirao jednostavno prebacivanje novca između telefona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
PayPal je omogućio jednostavan način prijenosa novca između korisnika Android telefona, no za to je potrebno imati smartphone s podrškom za NFC

 Mobilni telefoni odavno su prestali biti sredstvo koje nam služi samo za glasovnu i tekstualnu komunikaciju, a osim što ih koristimo kao glazbene i video playere, zamjenu za digitalne fotoaparate, za surfanje mrežom, pregledavanje mailova i brojne druge stvari, uskoro bi nam ovi uređaji mogli zamijeniti i – novčanik.

Google je tako već predstavio svoj servis Wallet baziran near-field communications (NFC – bežična komunikacija na maloj udaljenosti) tehnologiji koji testira u SAD-u. Wallet aplikacija u sebi sadrži podatke o kreditnoj kartici te je za obavljanje transakcije samo potrebno povezati (prisloniti ili približiti) telefon s odgovarajućim uređajem za naplatu putem NFC-a i zatraženi iznos odmah će biti skinut s računa.

S obzirom da je mobilno plaćanje jedna od sljedećih velikih stvari koje ćemo u budućnosti svi koristiti, velik broj kompanija traži način za što uspješniju implementaciju plaćanja i prijenosa novca putem mobilnih telefona.

Jedna od tih kompanija jest i PayPal koji je na MobileBeat konferenciji prikazao jednostavan način transfera novca između dva Android uređaja. I ova je tehnologija bazirana na NFC-u, a putem nje moguće je prvo zatražiti određenu svotu novca od drugog PayPal korisnika na način da se u svoj telefon unese željena cifra i prisloni ga na drugi NFC telefon – kada je upit poslan mobiteli će zavibrirati.

Ista je stvar i prilikom transfera novca s jednog telefona na drugi – korisnik koji prebacuje novac na telefonu pokrene PayPal aplikaciju, ukuca svotu novca koju želi prebaciti drugom korisniku i prislanjanjem telefona jedan o drugi transfer je obavljen.

Kako se većina kompanija za mobilnu kupovinu oslanja na NFC tehnologiju te kako je broj telefona koji podržavaju NFC jako mali (u Hrvatskoj imamo Googleov Nexus S) trebat će proći još dosta vremena dok nam mobitel zamijeni novčanik.

Također, osim telefona, korištenje mobilnog plaćanja putem NFC-a bit će ograničeno i brojem trgovina koje će imati instalirane uređaje za naplatu bazirane na ovoj tehnologiji bežične komunikacije, a uvijek je tu i pitanje sigurnost koje će možda usporiti brži razvoj mobilnog plaćanja.

Ipak, bez obzira na ove probleme i zapreke, mobilno plaćanje je budućnost te ćemo za koju godinu umjesto velikog broja kartica u novčaniku nositi samo mobitel, na njemu odabrati koju ćemo karticu za plaćanje koristiti i prisloniti ga na kompatibilan NFC uređaj i transakcija će biti izvršena za koju sekundu – brzo i jednostavno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene