Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za sada četiri radnje

Mislima upravlja robotom ASIMOM

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanci ponovno pomiču granice. Stvorili su sustav koji omogućuje upravljanje robotom – mislima.

Prvi pravi humanoidni robot ASIMO već godinama je prava zvijezda, naučio je gurati kolica, posluživati hranu, pa čak i dirigirati simfonijskim orkestrom. 130 centimetara visok, ASIMO je oduševio svijet vrhunskom tehnologijom kretanja. No, svaki njegov pokret bio je rezultat unaprijed unesenih naredbi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odnos žena i muškaraca Žene su obrazovanije, ali s manje profesionalnih prilika i nižim plaćama Slika nije dostupna Uskoro stiže autonomni A8? Audi Prologue s novim hibridnim pogonom i autonomnim upravljanjem

Sada se ASIMOM može upravljati na licu mjesta. I to mislima. Japanski znanstvenici stvorili su posebnu tehnologiju, koja očitava promjene u mozgu i tako kontrolira pokrete robota. Za sada ASIMU mogu narediti da podigne lijevu ili desnu ruku, trči ili jede.

'Istraživanje je još uvijek na počecima. Želimo čuti od ljudi koje bi oni funkcije htjeli od robota. Pred nama je dug put', rekao je Yasuhisa Arai, predsjednik Istraživačkog centra Honde.

Najveći izazov ljudski je mozak. Specifičan za svaku pojedinu osobu, prije upravljanja robotom nužno ga je proučavati najmanje tri sata. No, Japanci su dokazali da ništa nije nemoguće.

Jednoga dana ASIMO bi mogao postati nezaobilazan dio svakodnevice, a tehnologija primijenjena na humanoidnom robotu sastavni dio drugih uređaja. Japanci već sada otkrivaju da upravljanje automobilom bez volana više i nije tako daleka budućnost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene