Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biomedicina

Savršena za usatke: Pjena oponaša kosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Metalna pjena, koja ima svojstva slična ljudskim kostima, napravljena je na državnom sveučilištu North Carolina, a znanstvenici tvrde kako bi mogla zamijeniti dosadašnje materijale, koji se koriste za izradu metalnih usadaka, poput titanija.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuju se detalji Na požarištu pronađene kosti nepoznate osobe, vlasnica kuće nije dojavila da gori Ilustracija Odbačeno tijelo Strašan zločin u susjedstvu: Šetači pronašli ljudske kosti, velika potraga za 38-godišnjim ubojicom

Tim znanstvenika, koji je metalnu pjenu napravio, tvrdi kako je lakša i od aluminija te da se može izraditi od 100-postotnog čelika, ili kombinacije čelika i aluminija. Nadalje tvrde kako je njihova pjena i elastična, poput ljudskih kostiju pa se pod pritiskom može i savijati te se nakon toga vratiti u prvobitan položaj. Možda najzanimljivija stvar je da bi gruba površina metalne pjene podržavala rast gostiju u sam usadak, pojačavajući njegovu snagu na taj način.

'Ortopedski usadci moraju imati isti elasticitet kao i okolna kost, kako ne bi sav teret naprezanja preuzeli na sebe i dozvolili normalnoj kosti da počne odumirati. Zbog toga kasnije usadci mogu i otpasti s kosti, što nužno dovodi do potrebe za novom operacijom. Naša kompozitna pjena, upravo je idealne elastičnosti, koja se podudara onom s normalne ljudske kosti i na taj način sprječava odumiranje kosti', rekla je dr. Afsaneh Rabiei, asistentica profesora i članica biomedicinskog inženjeringa na spomenutom sveučilištu za psyorg.com. Rabiei je isto tako i jedna od autora studije o metalnoj pjeni.

Dodaje kako će se površina usatka od metalne pjene jako dobro vezivati s kostima i poboljšati mehaničku stabilnost i snagu samog usatka unutar tijela, bez rizika odbacivanja, ili propadanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene