Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaboravite kabele i strujnu utičnicu

Luce – prijenosno računalo kojem je dovoljna samo sunčeva energija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koncept prijenosnog računala s dvije solarne ćelije koje bi trebale biti dovoljne za svakodnevni rad

Pročitajte i ovo PR SOLARNA ENERGIJA NIKAD NIJE IZGLEDALA BOLJE Solarni crjepovi Terran Generon imaju u sebi integrirane solarne ćelije pa prikupljaju sunčevu energiju, a izgledaju kao standardni krov Obnovljivi izvori energije - 4 Obnovljiva energija Muče vas računi za struju? Njima je to gotovo postalo - nepoznanica: "To jako dobro radi... Sad smo na minus 138 kuna"

Zamislite prijenosno računalo koje bi mogli svakodnevno koristiti bez dosadnih kabela i bez potrebe da ga se uključi u struju. Talijanski dizajner Andrea Ponti mogao bi biti na pragu rješenja za ovakav uređaj te je na Fujitsuovom dizajnerskom natjecanju predstavio Luce, prijenosno računalo kojemu je za rad potrebna samo sunčeva energija.

Ovaj uređaj ima dvije solarne ćelije – jednu s vanjske strane monitora i drugu koja se nalazi ispod tipkovnice osjetljive na dodir koje cijeli dan napajaju ugrađenu bateriju tako da, barem prema Pontijevoj zamisli, nema potrebe da ovaj prijenosnik ikad uključimo u strujnu utičnicu. Kako je riječ samo o konceptu, dakle o uređaju koji još nije u proizvodnji – i nije poznato hoće li se ikad proizvoditi za komercijalnu uporabu, puno nam je toga još nejasno oko načina njegova rada, kao što još nije poznato da li je do sada testiran u dužem svakodnevnom radu.

Na TechCrunchu tako upozoravaju da je današnjim prijenosnim računalima potrebno puno više energije nego što mu je mogu pružiti dvije male solarne ćelije, no oni tu rješenje vide u korištenju drugog modela ekrana, i to e-ink ekrana koji troše puno manje energije. Andrea Ponti naglašava kako su nedavna katastrofa u Japanu i brojni popratni problemi s opskrbom električne energije pokazali koliko su nam energetski neovisni uređaji iznimno bitni.

Da ćemo u budućnosti sve više koristiti sunčevu energiju vjeruju i u Appleu koji je nedavno prijavio upravo takav patent pa možemo očekivati i njihove MacBookove koji će imati solarne ćelije, no njihovi prijenosnici ipak ne bi ovisili samo o sunčevoj energiji te bi se ona koristila samo kada su za to omogućeni uvjeti. Nije poznato niti kada bi Appleov koncept mogao zaživjeti pa ćemo do tada ostati osuđeni na dosadne kabele i (relativno) kratko trajanje baterije prijenosnih računala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene