Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt znanstvenika

Lozinke će ubrzo zamijeniti - otkucaji srca!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukoliko projekt znanstvenika s Nacionalnog tajvanskog sveučilišta uspije, više nećemo morati pamtiti svoje lozinke. Biti će dovoljni naši otkucaji srca! Čak predviđaju da neće trebati ni identifikacijski dokumenti poput vozačkih dozvola ili putovnica.

Tajvanski znanstvenici s Nacionalnog tajvanskog sveučilišta, na čelu čijeg istraživanja je Chung-Liang Lin pokušavaju doći do matematičkih formula i podataka koji bi doveli do sustava logiranja jedinstvenim otkucajima srca, prenosi Vidi.hr.

Znanstvenici vjeruju da bi ovaj način logiranja mogao zamijeniti sve postojeće načine pristupa različitim sustavima i provjerama identiteta, a radio bi tako da na određeni senzor položite prst čije će otkucaje srca poseban EKG uređaj u računalu usporediti sa srčanim uzorkom spremljenim na računalu.

Čak i ako u trenutku logiranja vaši otkucaji budu drugačiji od onog spremljenog na računalu, sustav će uvijek znati da se radi o vama jer se šifrirana shema zasniva na matematici teorije kaosa, gdje i male promjene dovode do različitih posljedica, piše Digital Trends.

Senzorski sustav mogao bi biti ugrađen na mišu, tipkovnici ili ekranu osjetljivom na dodir pa ukoliko bi primijetio da se radi o drugačijim otkucajima srca, automatski bi vas odlogirao.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene