Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lažirano ispitivanje o štetnosti mobitela?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na bivšem institutu za medicinu rada Medicinskog sveučilišta u Beču navodno su krivotvoreni podaci u okviru istraživanja o štetnosti zračenja iz mobitela, objavljeno je u Beču.

Rektor sveučilišta Wolfgang Schuetz naveo je u priopćenju objavljenom u petak "ključne sumnje" i najavio da će o tome obavijestiti izdavače dvaju stručnih časopisa u kojima su istraživanja objavljena.

Profesor Hugo Ruediger, koji je vodio sporna istraživanja, odbacio je mogućnost krivotvorenja.

Na Kliničkom odjelu za medicinu rada, koji je prestao s radom početkom 2007., objavljeni su rezultati dvaju istraživanja na kojima su uz suradnike odjela radili i vanjski suradnici. U tim je istraživanjima opisano djelovanje zračenja iz mobilnih telefona koje je navodno štetno za strukturu gena.

Druge skupine znanstvenika izrazile su sumnju u te podatke, nakon čega je rektor pokrenuo neovisnu statističku procjenu koja je pokazala da podaci nisu eksperimentalno mjereni nego proizvoljno navedeni.

Sumnja je "značajno osnažena" činjenicom da je jedna suradnica profesora Ruedigera, koja je surađivala u oba istraživanja, priznala da je "njezin ukupni postupak bio usmjeren na stvaranje unaprijed utvrđenih rezultata", navedeno je u priopćenju rektora sveučilišta. Znanstvenica je neposredno nakon priznanja dala otkaz na sveučilištu.

Budući da dosad nisu svi autori izrazili spremnost za povlačenje tvrdnji u radovima, rektor je uputio pismo izdavačima dvaju časopisa u kojima su oni objavljeni. U pismima upozorava da se publikacije temelje na "s velikom vjerojatnošću teškim znanstvenim pogreškama".

"To je nevjerojatno, zatečen sam", izjavio je voditelj istraživanja, profesor Hugo Ruediger, izrazivši sumnju da su se u priču uplele telekomunikacijske tvrtke.

Ruediger je ustvrdio da je, unatoč tome što je uvjeren da su podaci u radovima točni, bio spreman povući njihovo objavljivanje.

"Međutim, kad sam saznao da je voditelj povjerenstva za procjenu pravnik mobilne industrije, posumnjao sam u objektivnost povjerenstva", izjavio je Ruediger.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene