Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lasersko paljenje za motore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici s Tehničkog sveučilišta u Beču razvili su novi sustav paljenja za benzinske i plinske motore, koji se temelji na laserskim impulsima.

Novi bi sustav paljenja mogao zamijeniti svjećice, koje su u uporabi već 100 godina, izjavio je Heinrich Kofler s Instituta za fotoniku bečkog Tehničkog sveučilišta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zatvorena cesta Teška prometna nesreća u Trogiru, jedna osoba poginula Ekološki incident u Velikoj Gorici - 1 prekršajne prijave Ekološki incident! Gorivo izlijevali u sustav odvodnje, ali uvjeravaju da zagađenja nije bilo: "Osjetili smo miris"

Tradicionalna svjećica dosegla se svoje fizikalne granice, a motori bi trebali trošiti sve manje goriva i oslobađati manje količine štetnih tvari. Trendovi se kreću u smjeru razvoja motora s velikim udjelom zraka s istodobno sve manjim udjelom goriva.

Paljenje takve zgusnute smjese sve je teže sa svjećicama.

Poteškoće se javljaju zbog činjenice da su elektrode fiksno pričvršćene na glavu cilindra. Novim laserskim paljenjem može se proizvoljno odabrati mjesto na glavi motora, pri čemu se laserski impuls fokusira uz pomoć leće.

"U žarištu leće kratkoročno dolazi čak do stvaranja plazme, nastaju temperature do 100.000 stupnjeva", izjavio je Kofler. Na taj način mogu se zapaliti čak i ekstremne smjese.

Tom metodom paljenja moguće je smanjenje emisije ugljičnog dioksida za 70 posto.

Trenutačno stručnjaci nastoje pronaći rješenje za visoke troškove sustava. Kofler računa s tim da će se lasersko paljenje najprije koristiti kod velikih plinskih motora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene