Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne tipkajte, pišite

Lakše je pamtiti uz olovku, nego uz tipkovnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako želite što prije naučiti nešto, umjesto da otipkate to, napišite rukom na papir. Najnovije istraživanje je pokazalo kako pisanje i čitanje iz knjiga ima bolji učinak na mozak od tipkanja i čitanja sa ekrana.

'Pisanje i čitanje stimulira različite dijelove mozga. Pisanje rukom traje duže nego tipkanje tako da dio mozga koji je zadužen za jezik utječe na proces učenja. Tu je i efekt dodira koji je upečatljiviji i snažniji kod pisanja nego tipkanja', objasnila je Anne Mangen, profesorica s norveškog Sveučilišta Stavanger.

Pročitajte i ovo Barentsburg - 3 O jednom se ne govori Ruski grad na europskom otoku zaleđen u vremenu: "Nekada je taj dan bio prijateljski, a sad se događaju čudne stvari, nisam to vidio 25 godina“ Ilustracija - 5 Pitanje budućnosti Investicija koja se uvijek isplati: Neki to rade iz gušta, drugi iz potrebe, ali nikada nije prekasno, a jedno je presudno

U eksperimentu su sudjelovale dvije grupe odraslih osoba, koje su morale naučiti pisati u njima nepoznatoj abecedi od 20 slova.

>> VIDEO: Zašto ne bi trebali hodati i pisati SMS

Jedna grupa je pisala ručno, a druga na tipkovnici, piše Telegraph. Provjera pamćenja napravljena je nakon tri i šest tjedana trajanja istraživanja. Znatno bolje rezultate pokazali su oni koji su pisali ručno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene