Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Krave dok pasu najčešće su okrenute prema Sjevernom ili Južnom polu, tvrde njemački znanstvenici nakon proučavanja 308 krda uz pomoć satelitskih snimaka Google Eartha.


To naznačuje da se goveda, poput ptica selica, morskih kornjača i kraljevskih leptira, usklađuju sa Zemljinim magnetskim poljima, kaže biolog sa sveučilišta Duisburg-Essen Hynek Burda.

Vezani članci Wellness za svinje i krave (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nove mjere za pomoć posrnulom mljekarstvu i svinjogojstvu: "Wellness" za svinje i krave S pašnjaka u staje (Foto: Dnevnik.hr) Antologijski prizori na obroncima Velebita: ''Gore je snijeg oko 50 cm visine, teško smo napredovali''

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu New Scientist, suprotni su ukorijenjenoj mudrosti prema kojoj stoka koja pase gleda u istom smjeru jer uživa u suncu ili se skuplja kako bi joj bilo toplije.

Njegova ekipa pratila je satelitske snimke krda na šest kontinenata, pri čemu je bilo obuhvaćeno više od šet tisuća grla stoke. Pokazalo se da im smjer kojim gledaju nije nimalo slučajan, jer su u prosjeku goveda imala odmak ne veći od pet stupnjeva u odnosu na zemljopisni sjever ili jug.

Budući da domaća goveda nisu migratorne životinje, postavlja se pitanje zašto znaju gdje je sjever i jug.

"Te životinje nekad su živjele u gustim šumama, u prerijama, savanama i stepama u kojima nije bilo orijentira", smatra Burda, ali ne zna odgovor na koji način krave i bikovi osjećaju magnetizam Zemljinih polova, koji je vrlo slab.