Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Krave imaju magnetski osjet smjera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krave dok pasu najčešće su okrenute prema Sjevernom ili Južnom polu, tvrde njemački znanstvenici nakon proučavanja 308 krda uz pomoć satelitskih snimaka Google Eartha.

To naznačuje da se goveda, poput ptica selica, morskih kornjača i kraljevskih leptira, usklađuju sa Zemljinim magnetskim poljima, kaže biolog sa sveučilišta Duisburg-Essen Hynek Burda.

Pročitajte i ovo Ilustracija 30 tisuća kvadrata Zemljište na Blajburškom polju prodano - mljekaru: Moglo bi služiti za ispašu krava Ilustracija Budućnost stočarstva? Uzgojene krave koje bi mogle imati snažan utjecaj u cijelom svijetu: Stručnjaci skeptični

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu New Scientist, suprotni su ukorijenjenoj mudrosti prema kojoj stoka koja pase gleda u istom smjeru jer uživa u suncu ili se skuplja kako bi joj bilo toplije.

Njegova ekipa pratila je satelitske snimke krda na šest kontinenata, pri čemu je bilo obuhvaćeno više od šet tisuća grla stoke. Pokazalo se da im smjer kojim gledaju nije nimalo slučajan, jer su u prosjeku goveda imala odmak ne veći od pet stupnjeva u odnosu na zemljopisni sjever ili jug.

Budući da domaća goveda nisu migratorne životinje, postavlja se pitanje zašto znaju gdje je sjever i jug.

"Te životinje nekad su živjele u gustim šumama, u prerijama, savanama i stepama u kojima nije bilo orijentira", smatra Burda, ali ne zna odgovor na koji način krave i bikovi osjećaju magnetizam Zemljinih polova, koji je vrlo slab.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene