Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijedeći tjedan

Kina u svemir lansira 'Nebesku palaču'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina će sljedeći tjedan u svemir lansirati prvi modul koji bi trebao utrti put za gradnju kineske svemirske postaje, izjavio je glasnogovornik kineskog raketodroma Jiuquana na sjeverozapadu zemlje, javlja agencija Xinhua.

Modul nazvan Tiangong 1 (Nebeska palača) bit će lansiran na raketi Dugi marš iz pustinje Gobi negdje između 27. rujna i 1. listopada, uoči kineskog državnog praznika. Tiangong je težak osam tona i planirano je da u orbiti bude dvije godine. Poslužit će, prije svega, kao tehnološki test za sastajanje i pristajanje svemirskih letjelica, ključni element za gradnju i razvoj svemirske postaje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tiangong-1 "Nebeska palača" izvan kontrole: Hoće li odmetnuta kineska svemirska postaja ugroziti živote ljudi? Slika nije dostupna Plan za 2018. godinu POSTAJU SVEMIRSKA SILA Osvajaju 'nevidljivu' stranu Mjeseca

Prvi će ispit 'Nebeska palača' imati za nekoliko tjedana kada će do njega stići bespilotni svemirski brod Shenzhou, a onda bi godinu potom, ako sve prođe u redu, na nju pokušale pristati i letjelice s posadom.

Ovo lansiranje naglašava napredak koji je Kina, treća zemlja s čovjekom u svemiru, postigla u svom svemirskom programu u zadnjem desetljeću, a ono dolazi u vrijeme kada Rusi i posebno Amerikanci imaju financijskih problema s održavanjem svojih programa.

Prije eventualne gradnje svemirske postaje, Kinezi planiraju poslati bespilotni modul na Mjesec 2012., a znanstvenici razmatraju da nja njega pošalju i astronauta do 2020. godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene