Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina će 2018. poslati prvu sondu na stranu Mjeseca koja se ne vidi sa Zemlje i time napraviti novi značajan korak u svom ambicioznom svemirskom programu, objavila je u petak novinska agencija Xinhua.


Kina je pokrenula novi ciklus aktivnosti fokusiranih na istraživanje Mjeseca otprilike dvije godine nakon što su njezina letjelica Chang'e-3 i sonda Jade Rabbit prvi puta od 1976. "meko sletjele" na Mjesec.

Vezani članci Poklon kineskom izaslaniku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Otkrili smo koliko nas je koštao skupocjeni bicikl koji je premijer Andrej Plenković poklonio kineskom premijeru Premijer Plenković i njegov kineski kolega (Foto: Grgo Jelavić/Pixsell) Više od 3 tisuće policajaca, 145 vozila, helikopteri, avioni i brodovi: Policija otkrila kako je prošao najsloženiji sigurnosni izazov ikad

Te su letjelice imale prilike vidjeti kako izgleda sa Zemlje nevidljiva strana Mjeseca, na koju nikada nitko nije sletio.

Nova sonda Chang'e-4 slična je Chang'e-3 ali može nositi veći teret, kazao je u četvrtak navečer prema izvješću službene kineske novinske agencije Liu Jizhong, čelnik centra za istraživanje Mjeseca pri upravi za znanost, tehnologiju i vojnu industriju.

Sonda će istraživati geološke prilike na skrivenoj strani Mjeseca, dodao je Liu.

Razvoj kineskog svemirskog programa prioritet je za kineske političke čelnike, pa je tako kineski predsjednik Xi Jinping poručio da se Kina treba etablirati kao svemirska sila.

U Pekingu naglašavaju da je njihov svemirski program civilni a ne vojni.

Američko ministarstvo obrane skrenulo je pak pozornost na sve razvijenije kineske svemirske kapacitete, ističući da je cilj tih aktivnosti Pekinga da u slučaju krize protivnicima onemogući korištenje svemirskih potencijala.

U ožujku je kineska vlada kazala da se u programu istraživanja Mjeseca neće osloniti isključivo na državni sektor, kao što je dosada bio slučaj, već će omogućiti i sudjelovanje privatnog sektora u tom programu, kako bi potaknula tehnološke inovacije.

Xinhua navodi da je Kina početkom 2015. drugim zemljama uputila "pismo namjere za suradnju" na najnovijoj misiji na Mjesecu. Nije poznato da li se neka zemlja odazvala tom pozivu, napominje Reuters. (Hina)