Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Japan odgodio lansiranje lunarnog orbitera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanska svemirska agencija priopćila je da će zbog tehničkih problema odgoditi lansiranje lunarnog orbitera SELENE koje je bilo najavljeno za sredinu kolovoza.

Orbiter SELENE je trebao 17. kolovoza biti uz pomoć rakete H-2A lansiran prema Mjesecu, gdje bi se u orbitu oko Mjeseca postavila jedna sonda, a dva manja satelita u orbitu oko polova. Inspekcijom je utvrđeno da su neke komponente na dva manja satelita instalirane na neodgovarajući način.

Pročitajte i ovo Ilustracija Satelit s balističkom tehnologijom SAD oštro kritizirao Sjevernu Koreju zbog lansiranja rakete: "Drsko kršenje nekoliko rezolucija diže tenzije" Ilustracija Tijekom prijenosa uživo VIDEO Muskova raketa izgubila kontakt s bazom samo 10 minuta nakon polijetanja

Japan je 1990. godine uputio sondu koja je prošla pokraj mjeseca. Još jedna takva sonda LUNAR-A, koja je trebala biti lansirana 2004. godine, nikada nije poletjela zbog tehničkih i financijskih problema.

Program SELENE je dosad koštao 264 milijuna dolara a japanska svemirska agencija JAXA kaže da je to najveća misija istraživanja Mjeseca od gašenja američkog programa Apollo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene