Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Patuljasti slonovi s Bornea možda su zadnje preživjele jedinke javanskoga slona, vrste za koju se pretpostavljalo da je izumrla, pokazala je znanstvena studija.


Zaključak stručnjaka iz WWF-a oslanja se na arheološka i biološka istraživanja, ali i priče stanovnika Bornea po kojima je patuljaste slonove u davnoj prošlosti doveo sultan s otoka Sulu koji danas pripada Filipinima.

Vezani članci Erumpirao vulkan na Javi - 3 Ljudi u paničnom bijegu nakon erupcije vulkana u Indoneziji: Raste broj poginulih, ozlijeđene i dvije trudnice Slonić Najstrašniji slonić na svijetu: Pokušao ispasti fakin, je li vas uspio prestrašiti?

Slonovi s otoka Sulu mogli su, s druge strane, biti poklon javanskih kraljeva, kako je nalagala tradicija.

Braneći tezu objavljenu u časopisu muzeja Sarawak, istraživači naglašavaju da nema arheoloških dokaza koji bi pokazivali da su slonovi na Borneu prisutni dugo.

Napokon, DNK analiza pokazala je da se slonovi s Bornea razlikuju od svih ostalih azijskih vrsta slonova.

"Možda su zadnji primjerci podvrste koja je na Javi odavno izumrla", tvrde znanstvenici.

WWF kaže da je bio dovoljan jedan par plodnih slonova u prikladnom staništu pa da se 300 godina poslije na Borneu razvije populacija od 2000 slonova.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju