Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Humanoidni robot

Iran predstavio Sorinu 2: Slučajno nalikuje Hondinom Asimu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
20 iranskih stručnjaka sa Sveučilišta u Teheranu dizajniralo je i proizvelo robota, kojeg su nazvali Sorina 2. Tvrde kako može 'zamijeniti ljude u obavljanju osjetljivih zadaća u različitim situacijama'.

To je drugi iranski humanoidni robot. Na nacionalni praznik 'Dan industije' predstavljen je predsjedniku Ahmadinejadu. Robot je visok 1,4 metara i teži 5 kilograma. 'Hoda polako i to s pokretima ruku i nogu baš kao čovjek', stoji u službenom priopćenju iranske vlade.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Sorina 2 posjeduje 12 stupnjeva micanja noge, 8 stupnjeva micanja ruke, dok glavu može pomaknuti u dva smjera. No, robot je nevjerojatno sličan poznatom hondinom Asimo robotu. Iranska vlada tvrdi kako robot pokazuje kako 'su iranski znanstvenici na pravom putu kada se radi o znanstvenom razvoju i uspjehu'.

U proteklim su godinama proveli brojne znanstvene projekte kao što je kloniranje, razvoj satelitske tehnologije, a pod pritiskom su ostatka svijeta zbog kontraverznog nuklearnog programa, piše Daily Mail. Sorinu 1, robota koji je mogao slijediti programiran put, predstavili su javnosti 2008. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene