Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zvuči kao znanstvena fantastika - bube i štakori pretvoreni u prepredene špijune s umecima u mozgu. Takvi scenariji postaju mogući zahvaljujući laboratorijima koji uzgajaju nove vrste špijuna.


Bubama, štakorima, golubovima i sovicama ugradili su elektode, baterije i video kamere s ciljem stvaranja ssvršenih špijuna.

Vezani članci Slika nije dostupna Tinejdžer na daljinsko upravljanje skretao tramvaje Slika nije dostupna Golubovi na daljinsko upravljanje

'Sljedeći put kad muha sleti na vaš prozor, pazite što govorite. Možda izgleda kao nevini promatrač, ali zapravo može biti špijun - jedan od izdanaka nove generacije insekata s implantantima u živcima koji između ostalog omogućuju kontrolu njihovih pokreta. Pazite insekti od sada mogu imati ime', piše Časopis New Scientist . 

Takve 'unaprijeđene' životinje imaju prednosti u odnosu na robote. 

Muhe i štakori npr. imaju razvijen osjet njuha i istančanu mogućnost otkrivanja tragova kemikalija.

Prema pisanju New Scientista američka vojska uložila je novac u istraživanje štakora na daljinsko upravljanje. 

Štakori s ugrađenim implantantima za daljinsko upravljanje trebali bi biti istrenirani da nanjuše ljude ili eksploziv.

Ugrađene video kamere imat će mogućnost prenošenja slike natrag u bazu. Iako je prema nekim informacijama američka vojska prestala ulagati u istraživanje štakora, sada o njihovoj upotrebi razmišlja izraelska vlada.

I dok su štakori dovoljno veliki za video kamere njihova veličina postaje problem jer su previše uočljivi.

Zato su se američki istraživači počeli koristiti muhe i bube u iste svrhe.

U pokušajima da insekte učine što je moguće neprijmjetnijima u malene se mozgove implantanti ugrađuju još u prvoj fazi njihova razvoja.

Ideja su ultra lagani implantanti s mogućnošću integriranja u tijelo tijekom razvoja insekta. 

Insekti s implatantima trebali bi imati mogućnost letjeti na određenoj udaljenosti od 'mete' (oko 90 metara) i po zapovjedi stati na mjestu, te ponovno početi letjeti.

Istraživači su također uspjeli stvoriti golubove na daljinsko upravljanje.