Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednja granica

Hubble snimio najmlađe slike svemira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svemirski teleskop Hubble snimio je do sada najmlađe slike svemira, samo 600 milijuna godina nakon Velikog praska kada je svemir još uvijek bio 'tek prohodala beba', priopćilo je u utorak Američko astronomsko društvo.

Radi se o najkompletnijoj slici svemira u ranom razdoblju koja pokazuje galaksije sa zvijezdama koje su stare već nekoliko stotina milijuna godina, s nepogrešivim praiskonskim znacima prvih nakupina zvijezda. Te mlade galaksije još uvijek nisu stvorile svoj prepoznatljiv spiralni ili eliptični oblik, znatno su manje i poprilično plave.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sentimentalni astronomi FOTO: Hubble snimio 'svemirsku ružu' Slika nije dostupna Stotine tisuća zvijezda FOTO: Golemi oblak gusto zbijenih zvijezda

To je zbog toga, objašnjava Garth Illingworth sa sveučilišta Santa Cruz u Kaliforniji, jer u toj fazi ne sadrže mnogo teških metala. 'Vidimo jako male galaksije koje su začeci današnjih velikih galaksija', dodao je. Koliko god daleko u prošlost Hubble može vidjeti, još uvijek ne vidi prve galaksije pa se NASA za to oslanja na novi opservatorij, 4,5 milijardi dolara vrijedan teleskop James Webb koji bi se trebao pojaviti za četiri godine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene