Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stotine tisuća zvijezda

FOTO: Golemi oblak gusto zbijenih zvijezda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Metropolis zvijezda, prvi je dojam koji pada na pamet, kad se pogleda najnovija fotografija, koju je snimio NASA-in svemirski teleskop Hubble.

Uperivši svoje 'oko' u klaster zvijezda M13, jedan od najsjajnijih i najpoznatijih na sjevernom nebu, Hubble je u kadar uhvatio stotine tisuća svjetlucavih zvijezda, u sazviježđu Herkula. Klaster M13 od zemlje je udaljen 25.000 svjetlosnih godina, a ova golema količina zvijezda, nalazi se u sferičnoj, gustoj formaciji, promjera 150 svjetlosnih godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I vaše ime može biti upisano FOTO: Dnevnik.hr upisan u galaksijama Slika nije dostupna Neuništivi veteran Slavi 22 godine u svemiru: Ovo su najbolje fotke teleskopa Hubble

>> Najveća supernova ikad primijećena

Pri sredini klastera, formacija zvijezda je toliko gusta, da se one ponekad znaju i sudariti, na taj način formirajući novu zvijezdu, koju znanstvenici nazivaju 'plavim otpadnikom'. Najsvjetlije zvijezde, crvenkastog sjaja, zapravo su prastari crveni divovi, dok su plavo-bijele zvijezde, one najtoplije u klasteru.

Globularni klasteri, poput ovog, sadrže neke od najstarijih zvijezda u poznatom svemiru, a samo oko naše galaksije, znanstvenici su ih otkrili čak 150.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene