Obavijesti Video Pretražite Navigacija
International Young Physicists Tournament

Hrvatskim učenicama bronca na natjecanju iz fizike u Iranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na uglednom svjetskom natjecanju iz eksperimentalne fizike 'International Young Physicists Tournament' koje se ove godine od 22. do 31. srpnja održava u Teheranu hrvatske predstavnice, učenice hrvatskih srednjih škola osvojile su brončanu medalju.

Učenice Nives Bonačić, Katja Kustura, Una Pale, Gabriela Clara Racz i Lara Vrbanec, čiji su mentori Veronika Sunko, studentica fizike i dr. sc. Željko Marohnić, osvojile su brončanu medalju zauzevši izvrsno 11. mjesto među 21 reprezentacijom.

Na natjecanju sudjeluju Austrija, Njemačka, Republika Kina (Tajvan), Iran, Slovačka, Singapur, Bjelorusija, Švedska, Poljska, Hrvatska, Gruzija, Češka, Bugarska, Brazil, Švicarska, Kina, Rusija, Tajland, Kenija i Ukrajina.

I lani je hrvatska ekipa (čiji su članovi bile i neke ovogodišnje predstavnice) u Beču osvojila brončanu medalju u iznimno jakoj konkurenciji u kojoj su pored ovogodišnjih sudionika bili i Australija, Francuska, Novi Zeland i Velika Britanija.

Riječ je o korisnom i važnom svjetskom okupljanju srednjoškolaca koji se pasionirano bave eksperimentalnom fizikom.

Rješavaju se, prezentiraju, recenziraju i debatiraju ne samo problemi poput električnih polja, aerodinamike, magnetizma ili lasera, već i vrlo praktični problemi poput sušenja mokrog suđa, lomljenja špageta, loma svjetlosti, miješanja toplih i hladnih tekućina i drugih fizikalnih pojava koje nas okružuju, ali rijetko o njima razmišljamo na znanstveni način.

Natjecanje ima i širi značaj od znanstvenog jer se mladi iz različitih kultura sa svih kontinenata upoznaju i druže na pozitivan i konstruktivan način.

Hrvatska ekipa privlači pozornost i zbog toga što je jedina potpuno ženska reprezentacija.

Naše djevojke se vraćaju u Hrvatsku u nedjelju 31. srpnja u 13:50 avionom iz Istanbula. (Hina)

Pročitajte i ovo Na dječjem natjecanju opalio bacač granata Ima ozlijeđenih VIDEO Aktivirali bacač granata u dvorani prepunoj djece? "Još jedan teroristički napad poludjelih Rusa" Ilustracija "Za čovječanstvo" Upali u vijesti neprijateljske zemlje: "Nemamo drugog izbora"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene