Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvastki fizičar Davor Pavuna nalazi se u timu američkog predsjednika Baracka Obame. Minsitar energetike Steven Chu imenovao ga je za recenzenta projekta u američkom ministarstvu energetike, objavio je Jutarnji list.


Dr. Davor Pavuna već je sudjelovao u evaluaciji projekata za američku Nacionalnu zakladu za znanost, za EU, Kanadu i Koreju, a 23. veljače u Washintonu će imati prvi sastanak oko recenzija projekata i izbora centara izvrsnosti.

'To je za mene velika čast. Laički rečeno, to je kao da selektor brazilske nogometne reprezentacije izabere Slavena Bilića za savjetnika prilikom izbora igrača' rekao je 57-godišnji dr. Pavuna, piše Jutarnji list.

Vezani članci Škola (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Hoće li se škole zatvarati? Roditelji nezadovoljni smjernicama Ministarstva Zlostavljana žena, ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Voditelj službe Ministarstva prometa pipkao kolegicu, pa završio u istražnom zatvoru

'Recenziranje projekata za DOE bit će golemi izazov jer riječ je o avangardnim istraživanjima koja, među ostalim, uključuju nove materijale, visokotemperaturnu supravodljivost, tzv. zelenu energetiku i zelene tehnologije. Ta bi istraživanja trebala dovesti do nove energetske paradigme u svijetu', kaže dr. Pavuna koji je diplomirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao je na Sveučilištu Cambridge.

Novi američki ministar energetike poznat je po angažmanu u borbi protiv klimatskih promjena te ističe nužnost okretanju obnovljivim izvorima energije.