Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CERN sprema novi eksperiment

Hoće li uspjeti srušiti teoriju relativnosti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici koji su tvrdili da su otkrili čestice koje putuju brže od brzine svjetlosti ponovit ćesvoj eksperiment kako bi pokušali dokazati svoje otkriće.

Istraživači u CERN-u prošlog su mjeseca objavili da su otkrili neutrine koji putuju brže od brzine svjetlosti. No, skepticizam znanstvene zajednice nije izostao. Ne samo zbog Einsteinove teorije relativnosti, koja predstavlja jedan od temelja fizike, već stoga jer smatraju da je takav podvig nemoguć, prenosi Telegraph.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najveći laboratorij na svijetu Hrvatska 2019. ulazi u CERN, Divjak: "Otvaraju nam se prilike vrijedne 500 milijuna eura godišnje" Slika nije dostupna Važna prilika za našu zemlju Komisija CERN-a stigla u Hrvatsku: ''Pridruživanje bi bilo dobar vjetar u leđa''

Rezultati eksperimenta nazvanog Opera, pokazali su da su čestice prešle 732 kilometra kroz Zemlju, od Cerna do Grand Sasso laboratorija u Italiji, brže nego što bi to uspjelo svjetlosti. Prema Einsteinu, ništa nije brže od svjetlosti, a dokaz das u neutrino doista brži od svjetlosti promijenilo bi dosadašnje Svemira i vremena.

Rezultati su bili toliko nevjerojatni i važni da su znanstvenici odlučili ne tvrditi da se radi o ‘otkriću’, već su pozvali kolege diljem svijeta da razmotre njihove eventualne pogreške. Na tom će tragu znanstvenici u CERN-u i ponoviti svoj eksperiment. No s nekim promjenama za koje se nadaju da će isključiti mnoge navodne nedostatke u njihovim rezultatima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene