Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici koji su tvrdili da su otkrili čestice koje putuju brže od brzine svjetlosti ponovit ćesvoj eksperiment kako bi pokušali dokazati svoje otkriće.


Istraživači u CERN-u prošlog su mjeseca objavili da su otkrili neutrine koji putuju brže od brzine svjetlosti. No, skepticizam znanstvene zajednice nije izostao. Ne samo zbog Einsteinove teorije relativnosti, koja predstavlja jedan od temelja fizike, već stoga jer smatraju da je takav podvig nemoguć, prenosi Telegraph.

Vezani članci Blaženka Divjak (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Hrvatska 2019. ulazi u CERN, Divjak: "Otvaraju nam se prilike vrijedne 500 milijuna eura godišnje" Blaženka Divjak i Mate Rimac (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Komisija CERN-a stigla u Hrvatsku: ''Pridruživanje bi bilo dobar vjetar u leđa''

Rezultati eksperimenta nazvanog Opera, pokazali su da su čestice prešle 732 kilometra kroz Zemlju, od Cerna do Grand Sasso laboratorija u Italiji, brže nego što bi to uspjelo svjetlosti. Prema Einsteinu, ništa nije brže od svjetlosti, a dokaz das u neutrino doista brži od svjetlosti promijenilo bi dosadašnje Svemira i vremena.

Rezultati su bili toliko nevjerojatni i važni da su znanstvenici odlučili ne tvrditi da se radi o ‘otkriću’, već su pozvali kolege diljem svijeta da razmotre njihove eventualne pogreške. Na tom će tragu znanstvenici u CERN-u i ponoviti svoj eksperiment. No s nekim promjenama za koje se nadaju da će isključiti mnoge navodne nedostatke u njihovim rezultatima.