Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Video simulacija

Evo kako bi izgledalo putovanje blizu brzine svjetlosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeste li se ikad zapitali kako bi svijet oko vas izgledao da putujete brzinom tek neznatno manjom od brzine svjetlosti? Dvojica znanstvenika s Australskog nacionalnog sveučilišta nude odgovor.

Anthony Searle i Craig Savage, obojica fizičari, napravili su zanimljiv video prikaz u kojem je zamišljen put niz pustinjsku cestu brzinom koja se približava brzini svjetlosti. Njihov rad dio je projekta 'Seeing Relativity', prenosi NASA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bar jednom ste pitali VIDEO Fizičar dao odgovor na vječno pitanje Slika nije dostupna Radikalno razmišljanje Hawking opet provocira: Crne rupe ne postoje!

Za simulaciju koju možete vidjeti u priloženom videu, dvojica fizičara su koristili super računala, kako bi prikazali kako bi to izgledalo da se brzina svjetlosti uspori na brzinu od svega metar u sekundi. Pritom se mogu vidjeti relativistički efekti, kao da su dio naše svakodnevice.

U videu su prikazani svi veći relativistički efekti. Prvi je taj da svi objekti postaju iskrivljeni, jer naočigled se čini da se udaljavamo od objekata, iako im se približavamo, dok se isti objekti iskrivljuju pri izlasku iz našeg vidno polja.

Drugi je Doppler efekt, koji pretvara boje oko nas i čini bliže objekte plavima, a one udaljene crvenima. No, i uz ta dva efekta, to je tek početak relativističkih čudarija, koje su vizualizirane u priloženom videu. Pogledajte kako izgleda put brzinom svjetlosti usporen na brzinu od samo jednog metra u sekundi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene