Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Grand Canyon tri puta stariji nego što se mislilo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grand Canyon, čudo prirode koje su milijunima godina klesale riječne vode, počeo se oblikovati prije 17 milijuna godina što ga čini gotovo tri puta starijim no što se ranije mislilo, tvrde znanstvenici.

Među geolozima je općenito vladao konsenzus da je remek-djelo prirode što ga je izdubila rijeka Colorado u Arizoni staro oko 6 milijuna godina. Znanstvenici sveučilišta New Mexico sada su, međutim, na osnovu mineralnih depozita na zidovima kanjona utvrdili da je Grand Canyon mnogo stariji.

Pročitajte i ovo Predsjednik SAD-a Joe Biden Čeka se reakcija SAD-a Zbog smrti američkih vojnika raste pritisak na Bidena: "Jedini odgovor mora biti razorna vojna odmazda" Ilustracija Danas je Dan D Prijeti li SAD-u unutarnji sukob? Guverner se zainatio, stigla mu je ogromna podrška, čeka se Bidenov potez

Znastvenici su utvrdili da kanjon zapravo ima dvije povijesti, odnosno da se zapadna strana počela formirati prije oko 17 milijuna godina kada su vode iz prethodnice današnje rijeke Colorado započele spori proces erozije stijena.

Istočni se dio počeo oblikovati prije oko šest milijuna godina što je do sada bila procjena starosti cijelog kanjona.

"U biti se on oblikovao u dva dijela. Zapadni je dio prvi nastao i onda se spojio s istočnim Grand Canyonom kada je rijeka Colorado probila tok sve do Kalifornijskog zaljeva", rekla je geologinja Carol Hill sa sveučilišta New Mexico.

Nalazi su objavljeni u časopisu Science.

Čak i s posljednjim nalazima Grand Canyon ostaje razmjerno nova geološka formacija s obzirom na 4,5 milijardi godina dugu povijest planeta. Stjenjak se primjerice počeo uzdizati prije 70 milijuna godina.

Veliki kanjon, popularna turistička atrakcija, dug je 445,9 km, u najširem dijelu širok je gotovo 29 km, a u najdubljem dijelu dubok je 1.828 metara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene