Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Golfska struja, topla struja koja donosi europskim obalama blage temperature tijekom zime, bila je tijekom malog ledenog doba, između 1400. i 1850. 10 posto slabija nego danas, prema istraživanju koje će biti objavljeno u britanskom znanstvenom časopisu Nature.


Golfska struja sada nosi oko 31 milijun prostornih metara vode u sekundi u Sjeverni Atlantik, a za vrijeme malog ledenog doba struja je nosila manje vode za oko 3 milijuna kubika, tvrdi u članku je tim predvođen Davidom Lundijem s Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Vezani članci Plaža u Rijeci/Ilustracija (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Blizu smo obaranja rekorda po potrošnji struje, no na nekim plažama nema kupanja zbog opasnosti od fekalija Dubrovnik: Zbog nestanka struje ne radi većina objekata na Pilama (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) - 2 Turistički biser Jadrana skoro cijeli dan bez struje: Ugostitelji se žale da im je posao patio, pa ih gradonačelnik prozvao

"Čini se da je Golfska struja imala ključnu ulogu tijekom malog ledenog doba", naglašavaju autori istraživanja.

Taj članak predstavlja novi doprinos raspravi koja uzbuđuje
oceanografe: hoće li klimatsko zatopljenje koje traje već godinama izazvati zastoj oceanskog kolanja ?

Da bi došla od svojih zaključaka, američka ekipa je analizirala izotopski sastav foraminifera, protoza, sastavnih dijelova planktona. Određujući proporcije kisika 18 koji predstavlja samo 0,2 posto kisika na planeti, u njihovim fosiliziranim kosturima, znanstvenici su uspjeli utvrditi protok i slanost Golfske struje u doba kada su živjela ta minijaturna stvorenja.

Njihovo proučavanje je zahvatilo više od 3.000 uzoraka uzetih s jedne i druge strane tjesnaca Floride, koji odvaja američki kontinent i Kubu, gdje je Golfska struja najjača.