Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Golfska struja, topla struja koja donosi europskim obalama blage temperature tijekom zime, bila je tijekom malog ledenog doba, između 1400. i 1850. 10 posto slabija nego danas, prema istraživanju koje će biti objavljeno u britanskom znanstvenom časopisu Nature.


Golfska struja sada nosi oko 31 milijun prostornih metara vode u sekundi u Sjeverni Atlantik, a za vrijeme malog ledenog doba struja je nosila manje vode za oko 3 milijuna kubika, tvrdi u članku je tim predvođen Davidom Lundijem s Massachusetts Institute of Technology (MIT).

"Čini se da je Golfska struja imala ključnu ulogu tijekom malog ledenog doba", naglašavaju autori istraživanja.

Taj članak predstavlja novi doprinos raspravi koja uzbuđuje
oceanografe: hoće li klimatsko zatopljenje koje traje već godinama izazvati zastoj oceanskog kolanja ?

Da bi došla od svojih zaključaka, američka ekipa je analizirala izotopski sastav foraminifera, protoza, sastavnih dijelova planktona. Određujući proporcije kisika 18 koji predstavlja samo 0,2 posto kisika na planeti, u njihovim fosiliziranim kosturima, znanstvenici su uspjeli utvrditi protok i slanost Golfske struje u doba kada su živjela ta minijaturna stvorenja.

Njihovo proučavanje je zahvatilo više od 3.000 uzoraka uzetih s jedne i druge strane tjesnaca Floride, koji odvaja američki kontinent i Kubu, gdje je Golfska struja najjača.