Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Goleme prethistorijske klokane istrijebio čovjek

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Goleme australske prethistorijske životinje, među kojima i trometarskog klokana vjerojatno su istrijebili prvi stanovnici Australije, a nisu izumrli zbog promjena, objavio je jedan istraživač.

Paleontolozi su podijeljeni oko odgovora na pitanje što je u Ledeno doba uništilo australsku tzv. megafaunu, odnosno golemoga klokana i stvorenje nalik vombatu, a veliko kao nosorog.

Pročitajte i ovo Beba velikog bijelog morskog psa Sve dokumentirali VIDEO Vjeruju da su jedini koji su vidjeli mladunče velike bijele psine: ''Ovo bi mogao biti prvi dokaz koji imamo o njima u divljini'' Ilustracija Novi zakon Bolovanje za vlasnike pasa i mačaka? ''Važno je da vlasnici ne budu u dilemi kazna ili otkaz''

Jedna od popularnih teorija jest ona da su klimatske promjene prije više od 40 tisuća godina dovele do izumiranja tih divovskih vrsta. Druga teorija kaže da su Aboridžini koji su u Australiju došli prije 60 tisuća godina lovom i spaljivanjem vegetacije kojom su se životinje hranile doveli do njihova izumiranja.

Fosilni dokazi iz spilja Naracoorte u Južnoj Australiji nov su prilog aboridžinskoj teoriji jer isključuju mogućnost da su klimatske
promjene razlog izumiranja australske megafaune, vidi se iz teksta objavljenog u najnovijem broju časopisa Geology, mjesečnika američkoga geološkog društva.

Autor teksta Gavin Prideaux, paleontolog sa sveučilišta Flinders
izjavio je u utorak da, iako nema izravna dokaza ljudske intervencije, rad njegove istraživačke ekipe u tim spiljama upućuje na ljude kao uzrok izumiranja tih vrsta.

"Ako nije klima, onda je sigurno čovjek", rekao je Prideaux.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene