Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedna od posljednjih stvari koju je Gagarin napravio prije nego li je ušao u povijest pionirskim letom u svemir, prije 50 godina, jest da je sa sobom ponio dovoljno kobasica za čitav put i povratak u Moskvu.


Rusija je povodom 50. obljetnice prvog čovjekovog leta u svemir, objavila transkripte razgovora između Juryja Gagarina i kontrole leta, kao i druge materijale vezane za njegov život, a sve to na punih 700 stranica.

Gagarina se u Rusiji najviše pamti po uzviku 'Poyekhali!', u trenutku lansiranja njegove letjelice Vostoka u svemir. Prevedeno na hrvatski jezik, taj bi povik značio 'Krenimo!', ili 'Krenuli smo!', a od trenutka kad ga je Gagarin izrekao do danas, taj je izraz postao dio standardnog ruskog riječnika, prenosi AFP.

'Gad' snima sve

Vezani članci Zrakoplovi Croatia Airlinesa (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Oglasili se iz Croatia Airlinesa, zaraženo dvoje pilota s leta iz Frankfurta: "Njihova zaraženost ne može se povezivati s putnicima" Marijana s leta iz Frankfurta - 3 Putnica na letu iz Frankfurta: "Bilo je kaotično, morali smo ispuniti listić, a čovjek do mene pravio se da ne govori hrvatski..."

No, ruski internet prostor brzo se bacio na pregledavanje transkripata i pronalazak posljednjih riječi, koje je Gagarin izgovorio prije samog lansiranja. Tako je u šali netom prije lansiranja izjavio 'Glavno je da ima dovoljno kobasica, da idu uz mjesečinu'. Sergei Korolyov, iz kontrole leta, u jednom je trenutku shvatio da se baš sve što govore snima.

'Dovraga. Ova stvar snima sve, gad jedan', zaključio je, a uređaj je i to uredno snimio. Gagarin je veselo pjevušio tijekom priprema za lansiranje, a jednom kad se vinuo prema zvijezdama, ruske vlasti najviše je brinulo kako će reagirati na na prelazak u bestežinsko stanje i bojali su se da bi možda mogao izgubiti svijest. 'Osjećaj bestežinskog stanja je ugodan. Sve pliva', poručio je kontroli leta Gagarin, koji je u tom trenutku uživao u dotad najljepšem panoramskom pogledu kojeg je čovjek imao prilike vidjeti.

>> VIDEO: 108 minuta koje su promijenile svijet

>> Otkrivena dugo čuvana tajna: Gagarin poginuo zbog atmosferske sonde

>> Rusi su lagali o Gagarinovom letu u svemir

Let je trajao 108 minuta, no jedinstvene uspomene koje je ruski kozmonaut donio s nebesa sa sobom na Zemlju, traju i dalje. UN će povodom 50. obljetnice prvog čovjekovog leta u svemir i Gagarinu u čast, današnji dan proglasiti Međunarodnim danom prvog čovjekovog leta u svemir.