Obavijesti Video Pretražite Navigacija

FOTO: Svemir na dlanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mogu izgledati kao šarene mrlje koje je neki slikar nanio na brzinu, no ove fotografije snimljene teleskopom Hubble zaista dolaze iz galaksije udaljene od Zemlje 235 milijuna svjetlosnih godina.

Znanstvenici sa sveučilišta u Cambridgeu tvrde da im ove spektakularne fotografije mogu pomoći u rješavajnu 30 godina duge misterije o ovoj pojavi u svemiru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sentimentalni astronomi FOTO: Hubble snimio 'svemirsku ružu' Slika nije dostupna Posljednja granica Hubble snimio najmlađe slike svemira

Naime, radi se o prvim slikama tragova plinova koji dolaze iz centra daleke elipsaste galaksije nazvane NGC 1275.

Svaka nakupina tih plinova ima otprilike milijun puta veću masu od našeg Sunca. Strukture su samo 200 svjetlosnih godina široke, često nevjerojatno pravilne i duljine do 20000 svjetlosnih godina.

Astronomi su dugo bili u nedoumici kako su te krhke, 100 milijuna godina stare strukture uspjele preživjeti rigorozne uvijete svemira, no nisu ih mogli dobro promotriti kako bi poduzeli detaljnije istraživanje.

'Slike koje bi dobili sa Zemlje bile bi uglavnom zamagljene zbog atmosfere,' kaže Dr. Carolin Crawford, članica istraživačkog tima.

'Međutim nove fotografije koje smo dobili s Hubblea kristalno su čiste, stoga smo u mogućnosti poduzeti točna mjerenja i proučiti kompoziciju tih struktura. Trenutačno analiziramo koliko su krhke te koliko je jaka magnetska sila koja ih podupire.'

Nakupine se protežu iz njihove matične galaksije u galaksiju Perzej koja se opisuje kao 'neprijateljsko, visokoenergetsko područje, ogromne gravitacije u svojoj srži'.

Takve sile trebale bi rastrgati strukture od plinova u vrlo kratkom periodu. Međutim one su se uspjele oduprijeti oštrim uvijetima više od 100 milijuna godina.

No, istraživački tim s Cambridgea je, uz pomoć novih informacija, uspio demonstrirati kako snažna magnetska polja unutar nakupina plinova daju čvrstu strukturu koja je dovoljno jaka da podnese raspadanje u tom surovom području.

'Zbilja smo uzbuđeni zbog novih fotografija, no one su tek početak. Puno se još toga može naučiti iz tih podataka,' kaže Dr. Crawford.

Istraživanje također donosi važne naznake o tome kako crne rupe utječu na područje u kojem se nalaze.

Strukture su zapravo produkt super-masivne crne rupe u središtu galaksije NGC 1275 koja međusobno djeluje s plinovima iz galaksije Perzej.

Studija će omogućiti istraživaćima da analiziraju podatke od sličnih nakupina plinova iz drugih još udaljenijih galaksija koje se ne mogu detaljno proučavati kao NGC 1275.

Teleskop Hubble u jesen će biti pregledan i moderniziran, a austronauti će postaviti snažnije baterije i bolju kameru koja će biti 90 puta jača od trenutne.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene