Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenicima više ništa ne može promaknuti

VIDEO: Prve snimke Sunca u punom 3D formatu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po prvi puta napravljene su snimke Sunca u punom 3D formatu, nakon što su NASA-ine dvije identične STEREO sonde zauzele položaje svaka na suprotnoj strani naše zvijezde.

'Po prvi puta možemo gledati solarnu aktivnost u njezinoj punoj 3D veličanstvenosti', istaknuo je Angelos Vourlidas, član tima znanstvenika zaduženih za praćenje rada spomenutih sondi. NASA je video snimku Sunca u 3D-u objavila jučer, i to ni manje, ni više, nego na dan kad je održan američki Super Bowl.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od izvora više putića Mjesečeva voda ima tri okusa Slika nije dostupna Solarna energija u Zagrebu Zagrebačka županija sufinancira ugradnju solarnih sustava

>> Australski fizičar: Zemlja će 2012. imati dva sunca

'Ovo je veliki trenutak za istraživanja u solarnoj fizici', dodao je Vourlidas. Svaka od dvije sonde zapravo fotografira svoju polovicu Sunca i slike šalje direktno na Zemlju. No ne radi se o običnim fotografijama, već o onima rađenima u spektru četiri valne duljine ekstremnog ultraljubičastog zračenja. Na taj način prati se aktivnost na površini Sunca, od magnetskih promjena, do solarnih baklji.

'S ovakvim podacima, više se ne moramo maknuti dalje od naših stolova. Očekujem veliki napredak u teorijskoj solarnoj fizici i prognoziranju svemirskih uvjeta u budućnosti', naglasio je Lika Guhathakurta, isto tako iz tima znanstvenika zaduženih za praćenje STEREO sondi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene