Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su pronašli najstariji fosil pauka na svijetu.


Pronađeni fosil ujedno predstavlja i sasvim novu vrstu pauka, nephila jurassica, a ukupna mu je dužina pet centimetara. Fosil je pronađen pored sela Daohugou na sjeveroistoku Kine, a datira iz središnjeg perioda Krede, odnosno prije 165 milijuna godina, otkrivaju znanstvenici u žurnali Biology Letters.

Vezani članci Pauk U toaletu ga dočekao nepozvani gost, od straha nije mogao obaviti nuždu Australski pauk U zadnji tren spazila dlakavu neman: Zamalo ju je ostavilo srce pa je potražila pomoć na Facebooku

Ono što je zanimljivo da pauci iz iste porodice postoje i dan danas, a jedan od primjera je pauk genus nephila, čija ženka može narasti i do preko 12 centimetara. Ti pauci su poznati po tome što pletu izrazito velike i jake mreže zlatnog odsjaja, koje mogu zarobiti šišmiše ili manje ptice.

Ipak, porodica pauka nephila ima začuđujuće rijetku povijest fosilnih nalaza, a drugi najstariji fosilni primjerak star je oko 34 milijuna godina, što je pomaknulo granicu nastanka te vrste. U vrijeme kad je nephila jurassica pleo mreže po Zemlji, vjerojatno se nalazio na superkontinentu Pangaea, kojeg su tada čini svi današnji kontinenti.

Fosil kojeg su znanstvenici pronašli predstavlja ženku pauka i to je tek drugi fosil ženke iz te porodice, kojeg su znanstvenici dosad uopće pronašli.