Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ausralopithecus sediba

FOTO: Predstavljen fosil koji otkriva ljudsku evoluciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedno od najvećih otkrića u povijesti ljudske evolucije napokon je predstavljeno u Australiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Star dva milijuna godina Znanstvenici: Pronašli smo 'kariku koja nedostaje' Slika nije dostupna Škrob zaslužan za evoluciju čovjeka?

Gotovo kompletiran skelet Australopithecusa sedibe, svečano je danas otkriven na Australskoj akademiji znanosti u Canberri, a otkrio ga je profesor Paul Dirks, jedan od znanstvenika, koji su ga i pronašli 2008. godine, prenosi australski SBS.

Ovaj hominid sadrži karakteristike čovjeka, poput zubi lica i vilice te razvijene zdjelice i nogu, koje su mu omogućile uspravno hodanje i trčanje. Ima i primitivne karakteristika, poput manjeg mozga i dugačkih, majmunolikih ruku i dlanova.

Kombinacija primitivnog i razvijenog

Skelet je pripadao vrlo mladom muškarcu i star je 1,9 milijuna godina. Pronađen je u Južnoj Africi, u području poznatijem kao 'kolijevka čovječanstva' i koje se nalazi oko 50 kilometara udaljeno od Johannesburga. Osim skeleta mlađeg muškarca, pronađen je i skelet odrasle ženke, kao i 150 komada kostiju četvero različitih pripadnika iste vrste.

Dirks za Australopithecusa sedibu tvrdi kako je vrlo važan jer kombinira karakteristike homo sapiensa i Australopithecusa africanisa. 'ovdje imamo poprilično kompletan skelet, koji kombinira vrlo primitivne i vrlo razvijene osobine, sve na jedan vrlo neuobičajen način', istaknuo je Dirks.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene