Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASA šalje pomoć u svemir

FOTO: NASA mijenja astronaute robonautima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA je spremna, shuttle Discovery je spreman, a spreman je i novi putnik u svemir. Zovu ga R2 i ne, ne dolazi iz Ratova zvijezda.

R2 je skraćenica za Robonaut 2, a radi se o robotu, kojem je glavna zadaća pomoći astronautima u svemirskim misijama. 'Taj će robot s vremenom postati desna ruka posadi međunarodne svemirske postaje', istaknuo je Rob Ambrose iz NASA-inog Johnson Space Centra.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bye, bye shuttle Rusi se hvale: Ostajemo sami u svemiru Slika nije dostupna Misija napokon krenula Discovery lansiran na ISS

>> FOTO: NASA izgradila bazu na Mjesecu?

NASA će tako u svemir poslati prvog humanoidnog robota u povijesti, no tamo ne čeka zadaća krašenja inventara, već ozbiljan trening za gomilu poslova velike odgovornosti. Krajnji cilj R2 robota jest pomoći astronautima u misijama u otvorenom svemiru.

Ograničeno kretanje

Ipak, zasad će kretanje R2 biti vrlo ograničeno, jer mu fali čitav donji dio, odnosno noge pa su ga u NASA-i odlučili postaviti na posebno fiksno postolje. Jedna od najvećih prednosti koju će R2 imati nad čovjekom u otvorenom svemiru, jest da će on tamo moći ostati koliko god treba.

Shuttle Discovery zajedno s ljudskom posadom i prvim robotom spremnim za izazove svemira, poletjet će iz Cape Canaverala tijekom ovom mjeseca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene