Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saturnov mjesec

FOTO: Cassini snimio Pac-Mana u svemiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstveni tim koji upravlja svemirskom letjelicom Cassini, otkrio je kako termalna slika jednog od Saturnovih prirodnih satelita, neodoljivo podsjeća na ikonu računalnih igara iz 1980-ih godina - Pac-Mana.

Cassini je fotografije koje možete vidjeti napravio kružeći u orbiti oko Saturnovog mjeseca Mime, mjereći temperaturu njegove površine. Znanstvenici tvrde kako svjetlije obojana područja površine Mime, bolje zadržavaju toplinu, od ostatka tog mjeseca, koji ima promjer svega 250 milja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nitko ne zna kako je nastao FOTO - ČUDO NA TITANU: Astronomi snimili 'čarobni otok' koji je u trenu nestao Slika nije dostupna Godina prepuna događaja OVO su najvažniji događaji u znanosti 2013. godine

Mima ima i jedno distinktivno obilježje na svojoj površini, odnosno ogroman krater nazva Herchel. U kombinaciji s tim kraterom, čitav mjesec zapravo isto tako neodoljivo podsjeća na legendarnu 'Zvijezdu smrti' iz megapopularnog filmskog serijala Ratovi zvijezda. Znanstvenici drže kako je nastanak tog kratera imao veliku ulogu u promijeni uvjeta na površini Mime.

Cassini je letjelica, koja je zapravo zajednički projekt NASA-e, ESA i Talijanske svemirske agencije. Nedavno je njegova misija produžena sve do 2017. godine. Saturn ima čak 62 prirodna satelita s potvrđenim orbitama oko planeta. njegov najveći, Titan, veći je od planeta Merkura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene