Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Endeavour pristao uz svemirsku postaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki svemirski brod Endeavour pristao je u petak uz Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) dopremivši joj novu opremu tešku više od dvije tone.

Endeavour je uz laboratorijski modul Destiny pristao u 18.02 sati GMT kada su se obje letjelice nalazile 344 kilometra iznad južnog Pacifika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 2,17 promila Iz čista mira pijan došetao u policijsku postaju i počeo vrijeđati policajce: Nije se dobro proveo Policija, ilustracija - 5 OČEKUJE SE OBDUKCIJA Nije se micao ni odazivao: Priveli pijanog muškarca, on im umro u policijskoj postaji

"Dobrodošli na brod", pozdravio je goste zapovjednik postaje Fjodor Juršihin nakon što je zazvonilo brodsko zvono koje je u skladu s pravom pomorskom tradicijom označilo dolazak novog broda.

Samo dvojica od sedmero članova posade Endeavoura već su bili na postaji. U posadi su i dvije žene.

Sat vremena prije pristajanja, zapovjednik "space shuttlea" Scott Kelly zaustavio je letjelicu stotinjak metara ispred postaje i okrenuo je tako da su je ruski kozmonauti mogli snimiti.

NASA-ini inženjeri proučit će te snimke kako bi utvrdili jesu li
toplinski štitovi Endeavoura možda oštećeni i hoće li moći izdržati slijetanje.

Ta praksa uvedena je nakon nesreće Columbie 2003. koju je uzrokovao oštećeni toplinski štit. Columbia se raspala u atmosferi prilikom slijetanja odnijevši u smrt sedmeročlanu posadu.

Endeavourova misija prva je u gotovo pet godina.

NASA treba izvesti još 11 takvih misija kako bi dovršila gradnju
postaje do 2010. kada se svemirski brodovi povlače iz uporabe. 

Američka svemirska agencija planira također dva opskrbna leta na postaju, a posljednja misija bit će servisiranje svemirskog teleskopa Hubble.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene