Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U prodaju je u Velikoj Britaniji puštena elektronička knjiga koja bi mogla zamijeniti vladavinu papirnatih knjiga. Iste je veličine kao papirnata, ali s memorijom koja sadrži čak 160 romana, i čitatelju pruža mogućnost dugotrajnog uživanja u čitanju.


Elektronička je knjiga pristupačne cijene od oko 199 funti, a dizajneri se nadaju kako bi mogla steći mnogobrojne obožavatelje.

Vezani članci Slika nije dostupna Pogledajte koje sve zvijezde gostuju na 16. Festivalu europske kratke priče Slika nije dostupna Ovo nikako nemojte raditi prije spavanja...

Ipak, za pretpostaviti je da neće baš svi biti oduševljeni novim izumom. Većina sumnja u to da će elektronička knjiga iz upotrebe izbaciti papirnate knjige.

E- knjiga teži manje od papirnate, a baterija joj može izdržati čitanje 'Rata i mira' najmanje pet puta, jer se troši samo okretanjem stranica. 200 MB memorije čitatelju pruža mogućnost da pospremi sve svoje omiljene knjige.

Za razliku od računala elektronička knjiga nema odsjaj s monitora. Prilikom paljenja odmah otvara zadnju stranicu koja je pročitana, a može se podešavati i veličina slova.

Uz knjigu je u prodaji i CD sa 100 knjiga i drama, uključujući Drakulu, Romea i Juliju, Ponos i Predrasude te Velika očekivanja.

Spremno je i još tisuću naslova koje je moguće preuzeti s interneta, a cijena knjige preuzete s interneta ista je kao i njezino papirnato izdanje.

Autori i izdavači podjeljeni su oko budućnosti e-izdanja.

'Široka je publika za elektroničke knjige, ali zasad još ne možemo znati hoće li ona postati alternativa tradicionalnim knjigama', rekao je John Makinson iz izdavačke kuće Penguin.

Poznati britanski književnik Nick Hornby skeptičan je prema novom načinu čitanja. 

'Vlada strah i zbrinutost zbog budućnosti konvencionalnih knjiga. Ipak vjerujem kako će one pokazati otpornost na utjecaj CD-ova. Čitatelji knjiga vole knjige, ', rekao je Hornby.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju