Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ekspedicija 2008. 'precizno' će mjeriti debljinu Arktika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski istraživač Pen Hadow, prvi čovjek koji je sam i bez pomoći stigao na Sjeverni pol krenuvši iz Kanade 2003. godine, vodit će od veljače 2008. znanstvenu ekspediciju zaduženu da izmjeri debljinu ledene kape Arktika.

Rezultati misije nazvane Vanco Arctic survey (VAS) trebali bi dati "do današnjeg dana najjasnije prognoze o vremenu trajanja leda na Arktiku prije nego što se otopi u ocean", objavljeno je u priopćenju.

Pročitajte i ovo Počela najveća znanstvena ekspedicija na Arktiku (Foto: AFP) Isplovili prema dalekom sjeveru Počela najveća znanstvena ekspedicija na Arktiku svih vremena: Stotine znanstvenika godinu dana će proučavati klimatske promjene Ledolomac Taymyr (Foto: AFP) Nekoliko metara udaljenosti Dotaknuo ga rukom: Snimio bliski susret s gigantskim ledolomcem

Znanstvenici procjenjuju da bi to razdoblje moglo trajati između 16 i 100 godina.

Ekspedicija bi trebala krenuti iz Point Barrowa na Aljaski sredinom veljače na putu dugom od 2.000 do 2.200 kilometara prema Sjevernom polu i vremenski trajati oko 120 dana.

Istraživači će napredovati po 18 kilometara dnevno pri temperaturama do minus 50 stupnjeva Celzijusa. Saonice će voziti opremu za znanstvena mjerenja i komunikacije, a opskrba se predviđa svaka dva tjedna.

Putovanje podrazumijeva i plivanje stotinjak sati u vodi na minus 1,8 stupnjeva Celzijusa.

Svakih 20 cm ekipa će radarom mjeriti tlo (debljina leda, sloj
snijega), a svakih 20 km predviđa se uzimanje uzoraka radi mjerenja gustoće leda.

Prema priopćenju misije 8 posto površine Arktika topi se svake godine što je izazvalo u 20. stoljeću porast razine oceana između 10 i 20 cm.

"Dodatni rast između 20 i 80 cm mogao bi rezultirati potapljanjem 300 milijuna ljudi svake godine", dodaje se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene