Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dubine oceana uz Antarktiku skrivaju bogatu faunu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubine ledenoga Weddellova mora skrivaju mnogo bogatiju i raznolikiju faunu nego što bi itko očekivao, potvrdila je međunarodna skupina biologa nakon tri analize uzoraka.

"Naši su zaključci suprotni tvrdnjama da nema biološke raznolikosti u morskim dubinama" uz Antarktiku, naglasila je Angelika Brandt iz zoološkog muzeja u Hamburgu, u časopisu Nature od srijede.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin sastanak s dužnosnicima VIDEO Nova snimka potaknula nagađanja o Putinovu stanju: Svi su ga samo zbunjeno gledali Slika nije dostupna Peraje poput krila VIDEO Stručnjaci u čudu: Što su to snimili na najdubljoj točki oceana?

Tri ispitivanja provedena su između 2002. i 2005. na njemačkom oceanografskom brodu Polarstern i istraženi su različiti tipovi staništa u Weddellovu moru na dubinama od 748 do 6348 metara.

Istraživanja su pokazala da u tim staništima žive 674 vrste izopoda, od kojih je 585 znanstvenicima bilo nepoznato, te više od 200 vrsta mnogočetinaša (vrsta crva), od kojih je 81 nova. 

Usto, pokazalo se da tamo živi i 160 vrsta gasteropoda i 76 vrsta spužvi, od kojih 17 novih.

Otkriveno je, dakle, ukupno 700 novih vrsta.

"Ono što smo nekad smatrali nezanimljivim dubinama pokazalo se bogatim, dinamičnim i raznolikim biološkim okolišem. Otkriće toga nevjerojatnoga blaga prvi je korak u razumijevanju složenih odnosa između dubokoga oceana i života u moru", rekla je biologinja Katrin Linse.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene