Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Djevojčice sve više oboljevaju jer 'moraju' biti u trendu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi društveni izazovi poput posjedovanja tehnologije sve su veći problem za djevojčice. Istraživanje koje je provela britanska Fundacija za mentalno zdravlje pokazala je da je svaka peta desetogodišnjakinja anksiozna zbog osjećaja da mora posjedovati novi mobitel, iPod, laptop...

Desetogodišnje djevojčice pate od stresa i anksioznosti jer se bore s odrastanjem u suvremenom društvu koje nameće 'stvari koje se moraju imati'. Pritisak da se posjeduje posljednja moderna odjeća, iPod ili mobitel uzrok su patnje svake pete djevojčice u dobi od deset godina.

Pročitajte i ovo Djevojčice iz Gaze su ozlijeđene u napadu IDF-a Izvukli ih iz ruševina u Gazi "Moja sestra, moja voljena": Trenutak u kojem djevojčica prepoznaje svoju sestru slomit će vam srce Trovanje djevojčica u Iranu u pet pokrajina Otrovano 2500 djevojčica: Krenula uhićenja, sumnja se da je u škole namjerno puštan plin

Dvije djevojčice od 10 do 15 godina osjećaju se još lošije kada vide fotografije 'savršenih' manekenki, pjevačica i glumica jer misle da bi i one trebale izgledati tako.

Dr. Andrew McCulloch iz Fundacije za mentalno zdravlje koji je proveo studiju koja je obuhvatila 400 djevojčica u dobi od 10 do 15 godina, okrivio je odrasle zbog stvaranja okružja materijalizma.

'Djevojčice i mlade žene natjerane su da odrastaju u neprirodnom okruženju koje smo stvorili mi odrasli. To šteti njihovom emotivnom dobru, a mi moramo ispraviti pogreške', rekao je McCulloch. 

Bullying, stres od ispita i obiteljske svađe samo pogoršavaju već nametnute društveno – tehnološke izazove, a istraživanje je pokazalo kako su mnoge ispitanice već osjećale depresiju, pokušale su si nauditi zbog pritisaka, masovno imaju poremećaje u prehrani te su doživjele i napadaje panike.

'Mlade djevojke suočavaju se s novom generacijom pritisaka koji izazivaju još veći stres, anksioznost i osjećaj nesretnosti. Odrasli moraju iznaći način kako djevojčicama pomoći da se nose s novim izazovima društva i kako izgraditi samopouzdanje koje im je potrebno', rekla je Liz Burnley koja je također sudjelovala u provođenju istraživanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene