Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Crna rupa progutala zvijezdu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Golema crna rupa uhvaćena je teleskopom u trenutku dok "guta" zvijezdu u galaksiji udaljenoj četiri milijarde svjetlosnih godina.

Oni su posljednje dvije godine motrili te dramatične trenutke kada je zvijezdu iz galaksije Bootes progutala ogromna crna rupa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svemirska čuda VELIKO OTKRIĆE - Prvi put je nešto uspjelo pobjeći crnoj rupi Slika nije dostupna Predsjednikova tura Obama gledao Mjesec, sanjao o Marsu

Znanstvenici su se koristili NASA-inom letjelicom Galaxy Evolution Explorer, orbitalnim teleskopom osjetljivim na dvije valne duljine ultraljubičastog zračenja, kako bi detektirali ultraljubičaste zrake iz središta eliptične galaksije.

"Ta ultraljubičasta svjetlost dolazila je iz zvijezde koju je crna
rupa doslovce rastrgala i progutala", rekao je Suvi Gezari sa
Kalifornijskog instituta za tehnologiju u Pasadeni i prvi autor
studije objavljene u časopisu Astrophysical Journal Letters.

"To je prvi put da smo mogli tako detaljno promatrati snop radijacije toga podrijetla. Samo jednom u 10.000 godina zvijezda prođe dovoljno blizu crne rupe da ju ova može rastrgati i progutati", dodao je Gezari.

Stručnjaci se nadaju da će im taj događaj pružiti bolji uvid u crne rupe, objekte s tako jakom gravitacijom da joj čak ni svjetlost ne može umaknuti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene