Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo tristo životinjskih vrsta u Velikoj Britaniji krenulo je u posljednjih 25 godina prema sjeveru i planinskim vrhovima, napuštajući područja s temperaturama koje su suviše porasle zbog klimatskog zatopljenja.Britanski znanstvenici su utvrdili da je oko 80 posto od tistotinjak životinjskih vrsta (kukci i manji sisavci, kralježnjaci i beskralježnjaci) napustilo svoje stanište i otišlo 70 do 100 km sjevernije.

Vezani članci Čegrtuša u kutiji Za dlaku! Otvarali ukrase za jelku pa naišli na opasnog uljeza Ulazna vrata Pred vratima je dočekao strašni prizor, ovaj trenutak pamtit će do kraja života

70 posto istih vrsta ujedno je pošlo u planine i nastanilo se na 130 do 150 metara većoj nadmorskoj visini.

Migracija u potrazi za većom svježinom zabilježena je i u
Španjolskoj, gdje je šesnaest vrsta leptira napustilo južnu granicu svog staništa.

Znanstvenici su usto utvrdili da su neke vrste leptira jednostavno nestale iz svog prvotnog staništa zbog uništavanja biljaka kao posljedice suše.

Pitanje je kakva će biti kohabitacija između sjevernih "sjedilačkih" i južnih "nomadskih" vrsta koje će se boriti za nastambe i za hranu, uz nove grabežljivce koji će se pojaviti.

- Mislimo da će pobijediti vrste koje su došle s juga, jer su se već prilagodile toplijoj klimi i općenito imaju dva reproduktivna ciklusa u godini, rekao je Chris Thomas, profesor biologije na sveučilištu u Yorku.

Prema njegovim riječima, sjeverne vrste neće imati vremena da se razviju kako bi se istodobno prilagodile porastu temperature i borbi s pridošlicama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju