Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Britanke prodaju jajašca u znanstvene svrhe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka britanske vlade da ženama odobri doniranje jajašaca u znanstvene svrhe, podijelila je znanstvenike u Britaniji. No, kako god bilo, sve Britanke koje se odluče na donaciju, dobit će nadoknadu.

Ako doniraju jajašca, žene koje idu na umjetnu oplodnju mogu ostvariti popust, a one 'zdrave' nadoknadu do 250 funti za 'izgubljeno vrijeme' ili troškove putovanja. 

Pročitajte i ovo Zahrđali projektil pronađen u garaži u SAD-u - 1 Čišćenje garaže FOTO Htio je muzeju donirati nuklearni projektil, na vrata mu je ubrzo pokucala policija Pomozimo mališanima iz udruge Vukovarski leptirići Pokrovitelj Telemach Dječji osmijeh nema cijenu: Pomozimo mališanima iz udruge Vukovarski leptirići

Jajašca će se koristiti za kloniranje embrija, iz kojih bi se trebale 'izvući' matične stanice za koje znanstvenici vjeruju da bi im mogle pomoći izliječiti bolesti poput Parkinsona, Alzheimera, multiple skleroze i slično. 

Ipak, neki su britanski znanstvenici zabrinuti da će ovaj potez britanske vlade neke žene iskoristiti isključivo radi zarade. 

"Neke će žene sigurno privući laka zarada, a meni se ne sviđa prodaja ljudskog tkiva i dijelova tijela općenito", rekao je dr. Stephen Minger, direktor laboratorija za proučavanje matičnih stanica na King's Collegu u Londonu.

No, u Britanskom institutu za embriologiju i oplodnju, koji je vladu i savjetovao na ovaj korak, smatraju da do toga neće doći jer će, kako tvrde, tih će 250 funti pokriti isključivo troškove. 

"Nitko na tome neće zaraditi, radi se samo o nadoknadi za troškove", rekla je glasnogovornica Instituta Gemma Wilkie. 

Neki znanstvenici pak smatraju da je naknada premala. 

"Jajašca su već vrlo cijenjena 'roba'. 250 funti je dovoljno da privuče žene iz siromašnih zemalja, no  nikako ne predstavlja stvarnu tržišnu vrijednost jajašaca", smatra Anna Smajdor, znanstvenica na londonskom Imperial Collegu. 

Drugi pak znanstvenici vlasti optužuju da se igraju sa zdravljem potencijalnih donorica, kojima se za povećanje broja jajašaca daju i ne baš neškodljivi lijekovi.

U Britaniji je već dugo dopuštena praksa poznata kao 'razmjena jajašaca'. Naime, žene koje doniraju svoja jajašca ženama koje žele ostati trudne, dobivaju popust na 'in vitro' oplodnju, no do sada se donirana jajašca nisu mogla koristiti za istraživanja. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene