Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od 2006. godine doniranje organa poginulih američkih vojnika spasilo je oko 140 života u Europi, pa tako i u Hrvatskoj.


Obitelj 36 američkih vojnika koji su poginuli tijekom borbi u Iraku i Afganistanu pristali su darivati srce, bubreg, pluća, jetru, gušteraču, pacijentima u Europi, piše USA Today.

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Premijer izrazio sućut obitelji poginulog vojnika: ''Hrvatska je u mislima s vama. Josipova žrtva je podnesena plemenitoj dužnosti'' Damir Krstičević (Foto: MORH) Preminuo pripadnik HV-a ozlijeđen u Afganistanu: ''Hrabro i časno u vječnost je otišao naš sin, vojnik, muž i otac''

To je rezultat vojnog protokola o ranjenim vojnicima koji su na liječenju u vojnom medicinskom centru u Njemačkoj, odnosno o onima kod kojih je proglašena moždana smrt te su održavani na životu na aparatima kako bi dali svojim obiteljima priliku da se pozdrave s njima.

>> Šokantno: Liječnici vadili organe živim pacijentima

Prilikom toga obitelj se pita žele li da njihovi bližnji sudjeluju u doniraju organa. Zbog ograničenog vremenskog roka valjanosti organa (obično 24 do 36 sati nakon smrti), nema dovoljno vremena da se organi prevezu u SAD, pa se dodjeljuju europskim pacijentima. Većina primatelja su Nijemci, ali organe dobivaju i pacijenti iz Belgije, Austrije, Hrvatske.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.