Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zima je na Arktiku bila blaga što je usporilo stvaranje leda, ocijenio je u nedjelju njemački stručnjak za oceanografiju.


Dok su veliki dio sjeverne Europe i istok SAD-a pretrpjeli izrazito hladnu i snježnu zimu na Arktiku je ona bila neubičajeno blaga što znači da je formiranje leda bilo sporo i da će se dolaskom ljeta led otopiti na velikom području. 'Ovo se ne može opisati kao hladna zima na Arktiku, ni u pogledu obuhvaćenosti prostora ni u trajanju', rekao je Ruediger Gerdes, fizičar specijaliziran za izračun morskog leda pri institutu Alfred Wegener u Bremerhavenu.

Povlačenje leda smatra se pokazateljem globalnog zagrijavanja. Prošlog je ljeta prostor morskog leda na Arktiku ostao znatno ispod dugoročnog prosjeka od 7 milijuna četvornih kilometara. Brojka se utvrđuje usporedbom satelitskih snimaka od 1979. Površina leda je najnižu vrijednost dostigla 2007. s 4,1 milijun četvornih kilometara i tek se blago oporavila 2008. i 2009. no 2010. će također biti godina niskih vrijednosti.

Vezani članci Zaleđena trava Zvučna poslastica: Snimio smrznutu travu, gledatelji tvrde da su dobili žmarce od zvuka Toplo vrijeme moglo bi potrajati cijelu jesen (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Proljeće je uranilo? Usred zime temperature će se penjati i do 15 stupnjeva

'Što se tiče ove zime ne može se pretpostaviti veći volumen novog leda spram prošle godine jer su temperature bile razmjerno visoke', rekao je Gerdes u razgovoru za agenciju DPA. (Hina)