Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalno zatopljenje

Blaga zima na Arktiku usporila stvaranje leda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zima je na Arktiku bila blaga što je usporilo stvaranje leda, ocijenio je u nedjelju njemački stručnjak za oceanografiju.

Dok su veliki dio sjeverne Europe i istok SAD-a pretrpjeli izrazito hladnu i snježnu zimu na Arktiku je ona bila neubičajeno blaga što znači da je formiranje leda bilo sporo i da će se dolaskom ljeta led otopiti na velikom području. 'Ovo se ne može opisati kao hladna zima na Arktiku, ni u pogledu obuhvaćenosti prostora ni u trajanju', rekao je Ruediger Gerdes, fizičar specijaliziran za izračun morskog leda pri institutu Alfred Wegener u Bremerhavenu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispod arktičkih ledenjaka otkucava metanska bomba Slika nije dostupna Na Arktiku zbog globalnog zatopljenja nastala nova vrsta medvjeda

Povlačenje leda smatra se pokazateljem globalnog zagrijavanja. Prošlog je ljeta prostor morskog leda na Arktiku ostao znatno ispod dugoročnog prosjeka od 7 milijuna četvornih kilometara. Brojka se utvrđuje usporedbom satelitskih snimaka od 1979. Površina leda je najnižu vrijednost dostigla 2007. s 4,1 milijun četvornih kilometara i tek se blago oporavila 2008. i 2009. no 2010. će također biti godina niskih vrijednosti.

'Što se tiče ove zime ne može se pretpostaviti veći volumen novog leda spram prošle godine jer su temperature bile razmjerno visoke', rekao je Gerdes u razgovoru za agenciju DPA. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene