Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proveden eksperiment

Biste li ubili jednu osobu da spasite njih pet?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamislite da ste operater na pruzi i vidite kako jureći teretni vlak ide prema petorici radnika koji obavljaju radove.

Radnici nemaju vremena pobjeći, osim ako vi povučete polugu i preusmjerite tračnice u drugi smjer. No, na tom drugom smjeru, na drugim tračnicama nalazi se drugi radnik. Imate svega nekoliko sekundi za odluku - pustiti da poginu petorica radnika ili ih spasiti tako da ubijete jednog.

Pročitajte i ovo Vlak zgazio ženu u Kaštel Sućurcu - 2 Kaštel Sućurac FOTO Užasna nesreća u Dalmaciji: Pješakinja poginula u naletu vlaka na pružnom prijelazu Privođenje osumnjičenog za ubojstvo Ukrajinca u Slavonskom Brodu - 6 U stanu Cure detalji o ubojstvu u Slavonskom Brodu: Na proslavi rođendana izbila je tučnjava...

Ova je dilema poznata filozofska zagonetka koju je ekipa sa filozofskog odjela sveučilišta u Michiganu odlučila virtualno testirati. Dva su pristupa ovom problemu; utilitaristički - ubiti jednog i tak spasiti ostale; i pristup bez počinjenja štete (pustiti da Bog ili priroda učini svoje, bez da aktivno odlučimo ubiti nekoga).

>> Bez ovog fenomena društvom bi vladao kaos!

Prošlih godina oko ovog pitanja su se provodile mnoge ankete i većina ispitanika, njih 90 posto, odabralo je opciju ubiti jednoga. No, sada se istraživanje podiže na novu razinu. Ispitanici su na glavi imali uređaj koji im je virtualno prikazivao spomenutu situaciju. Da bi bilo dramatičnije i realnije, ispitanici su mogli čuti i vrisak radnika koji se suočavaju sa smrti.

Na ispitanike su bile spojene i elektrode koje su bilježile njihovo stanje tijekom izloženosti stresu. Rezultati su pokazali da je od 147 ispitanika njih 90 posto (133) odlučilo povući polugu i ubiti jednu osobu da spasi njih pet. Zanimljivo je da su tijekom simulacije emotivniji bili oni koji nisu željeli ubiti jednog radnika. Oni koji su ostali smireniji ubili su jednog radnika.

Oni koji su kontrolirali emocije ubili su jednog radnika

U drugom testiranju simulacija je bila izmijenjena, sada je vlak jurio samo prema jednom radniku, a ako bi se povlačenjem poluge išlo spasiti njega poginula bi petorica radnika. I u ovom eksperimentu se 90 posto ispitanika odlučilo spasiti petoricu, samo što ovog puta za to nisu morali povlačiti polugu.

Ukratko, rezultati su pokazali da je vjerojatnije da će oni koji mogu kontrolirati svoje emocije ubiti jednu osobu da bi spasili pet života. Ipak, autori naglašavaju da se radi o virtualnoj simulaciji, a ne realnoj situaciji. Ispitanici su svjesni da neće zakonski odgovarati za nečije ubojstvo, piše Time.

Napominju i da bi rezultati bili drugačiji da je jedna osoba na tračnicama dijete, brat, sestra ili roditelj ispitanika. Tada bi samo jedna trećina išla spašavati petoricu ubijanjem jednog.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene