Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najjednostavnija definicija konformizma je - slijeđenje grupe zbog zamišljenog ili stvarnog pritiska. To uključuje npr. korištenje vilice i noža - zapravo, poštivanje socijalnih normi, ali i nastojanje da se uklopimo.


Najpoznatiji eksperiment napravio je Solomon Asch 50-ih godina prošlog stoljeća – naveo je pojedinca da slijedi grupu i kaže očito krivi odgovor. Isti smo eksperiment napravili i sami! Od 5 sudionika, njih četvero znalo je našu namjeru i davalo pogrešne odgovore. Kako se ponašala jedina osoba koja nije znala da je riječ o eksperimentu – doznajte u videu iz emisije Provjereno.

Eksperiment o fenomenu konformnosti je komentirala psihologinja dr.sc. Dinka Čorkalo Biruški s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 'Kada toga ne bi bilo, društvo bi zapravo teško funkcioniralo jer bi se svatko ponašao na svoj način, a mi bismo se kao pojedinci zapravo osjećali kao kontinuirane crne ovce.'

Znanstvenici nisu uspjeli povezati karakter s reagiranjem u ovakvoj situaciji. Kažu, hoćemo li slijediti grupu ili ne, ovisi o situaciji. Ako je nesigurna, ponašat ćemo se kao i naša okolina. Npr. - ako ne znamo kojom vilicom i kojim nožem što jesti. Ili kako se ponašati u drugoj kulturi. Rezultat našeg eksperimenta uklapa se u statistike istraživanja - kada nam oči govore jedno, a usta nešto sasvim drugo.

Vezani članci Tomislav Baotić - 3 Šef humanitarne udruge potrošio novac na kocku, drogu i ku*ve: ''Pa, je l' ima srca ikakvog uopće, je l' ima kamen u sebi..." Šef humanitarne udruge potrošio novac od dobrotvorne akcije - 5 Šef humanitarne udruge spiskao novac od dobrotvorne akcije: ''Da, potrošio sam ga na kocku, drogu i ku*ve''