Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zašto slijedimo većinu?

Bez ovog fenomena društvom bi vladao kaos!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najjednostavnija definicija konformizma je - slijeđenje grupe zbog zamišljenog ili stvarnog pritiska. To uključuje npr. korištenje vilice i noža - zapravo, poštivanje socijalnih normi, ali i nastojanje da se uklopimo.

Najpoznatiji eksperiment napravio je Solomon Asch 50-ih godina prošlog stoljeća – naveo je pojedinca da slijedi grupu i kaže očito krivi odgovor. Isti smo eksperiment napravili i sami! Od 5 sudionika, njih četvero znalo je našu namjeru i davalo pogrešne odgovore. Kako se ponašala jedina osoba koja nije znala da je riječ o eksperimentu – doznajte u videu iz emisije Provjereno.

Eksperiment o fenomenu konformnosti je komentirala psihologinja dr.sc. Dinka Čorkalo Biruški s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 'Kada toga ne bi bilo, društvo bi zapravo teško funkcioniralo jer bi se svatko ponašao na svoj način, a mi bismo se kao pojedinci zapravo osjećali kao kontinuirane crne ovce.'

Znanstvenici nisu uspjeli povezati karakter s reagiranjem u ovakvoj situaciji. Kažu, hoćemo li slijediti grupu ili ne, ovisi o situaciji. Ako je nesigurna, ponašat ćemo se kao i naša okolina. Npr. - ako ne znamo kojom vilicom i kojim nožem što jesti. Ili kako se ponašati u drugoj kulturi. Rezultat našeg eksperimenta uklapa se u statistike istraživanja - kada nam oči govore jedno, a usta nešto sasvim drugo.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Robert Čusek - 3 Borba za istinu Zašto Centar za socijalnu skrb nije posvojiteljima rekao istinu o zdravstvenom stanju djece? "Ne bježimo od odgovornosti, spremni smo na inspekciju" Provjereno: Zvonimir Rusjan - 5 izgubili dokumentaciju Na mirovinu je čekao 14 godina, a onda se uključilo Provjereno: "Mislio sam da će ići brže, ali ovako..."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene