Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osobe koje pate od jett laga mogli bi uskoro dobiti pomoć u balansiranju tjelesnog sata kako bi se umanjili efekti stanja putovanja, otkrila je britanska studija.


Tim Sveučilišta u Manchesteru proučavao je moždane stanice i njihovu ulogu u budnosti tijela te vremenu provedenom u snu. Dugo se vjerovalo da stanice koje miruju tijekom dana, mogu zapravo biti toliko ‘uzbuđene’ da se čine neaktivne, a onda se smire toliko da se čini da obavljaju normalne aktivnosti i 'kažu' tijelu da treba biti budno, piše BBC.

Ovo je prva studija o utjecaju koji posebne stanice imaju na tjelesni sat. Znanstvenici istraživačkog tima kažu kako bi njihova otkrića mogla dovesti do tretmana protiv jett laga i one koji imaju problema sa snom. ‘Postoji puno interesa u farmaceutskoj industriji, ima mnogo onih koji su zainteresirani razviti kemijski tretman kako bi resetirali dnevne sate’, rekao je profesor Hugh Piggins.

Vezani članci Max Sylvester prizemljio avion na prvom letu (Foto: Instagram) Student koji je na svom prvom letu sigurno prizemljio avion: "To se viđa samo u filmovima" Kate Middleton i princ William (Foto: Getty Images) Dok Britanici bjesne zbog rastrošne Meghan, Kate i William ih oduševili svojim novim potezom