Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osobe koje pate od jett laga mogli bi uskoro dobiti pomoć u balansiranju tjelesnog sata kako bi se umanjili efekti stanja putovanja, otkrila je britanska studija.


Tim Sveučilišta u Manchesteru proučavao je moždane stanice i njihovu ulogu u budnosti tijela te vremenu provedenom u snu. Dugo se vjerovalo da stanice koje miruju tijekom dana, mogu zapravo biti toliko ‘uzbuđene’ da se čine neaktivne, a onda se smire toliko da se čini da obavljaju normalne aktivnosti i 'kažu' tijelu da treba biti budno, piše BBC.

Ovo je prva studija o utjecaju koji posebne stanice imaju na tjelesni sat. Znanstvenici istraživačkog tima kažu kako bi njihova otkrića mogla dovesti do tretmana protiv jett laga i one koji imaju problema sa snom. ‘Postoji puno interesa u farmaceutskoj industriji, ima mnogo onih koji su zainteresirani razviti kemijski tretman kako bi resetirali dnevne sate’, rekao je profesor Hugh Piggins.

Vezani članci Zrakoplov Croatia Airlinesa (Foto: Croatia Airlines) Croatia Airlines prvi put leti za Kinu: Prevezli kineske sportaše, vratit će državljane Hrvatske i EU-a Slika nije dostupna Novo veliko Đikićevo otkriće