Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treću po redu

Astronauti počeli zadnju svemirsku šetnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica astronauta, Robert Behnken i Nicholas Patrick počeli su u utorak navečer po američkom vremenu treću svemirsku šetnju kojom bi trebali završiti posao postavljanja zadnjeg modula za Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

Jedna od njihovih najvažnijih zadaća je ukloniti izolacije s nove kupole 'Prozor u svijet', kako je naziva NASA koja će posadi ISS-a pružati najveći i najljepši pogled na Zemlju. Kupola, nazvana "Cupola", proizvedena u Italiji, stoji 27 milijuna eura i dio je novog svemirskog modula zvanog Tranquility. Zadnji modul koji je postavljen na svemirsku postaju Tranquility teži 18 tona, dug je 7 metara i promjera je 4,5 metara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Završili radovi na svemirskoj postaji Slika nije dostupna Astronauti s ISS-a u svemirskoj šetnji

>> Dovršena Međunarodna svemirska stanica

Opremljen je najsofisticiranijim sustavom ikada lansiranim u svemir te omogućuje pročišćavanje i kontrolu atmosfere na cijeloj svemirskoj postaji. Cupola teži 1,9 tona, duga je 1,5 metar i promjera je 2,9 metara te ima šest bočnih prozora i jedan središnji. Svemirska letjelica Endeavour treba u petak navečer s ISS-a krenuti prema Zemlji gdje će sletjeti na Floridi 21. veljače i završiti 14-dnevnu misiju. Iduće četiri misije za ISS planirane su za dostavu rezervnih dijelova te hrane za astronaute. Započeta 1998., svemirska postaja je projekt vrijedan stotinu milijardi dolara, a financiraju ga Sjedinjene Države uz sudjelovanje 16 zemalja. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene