Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ruski znanstvenik tvrdi

Apophis će udariti u Zemlju 13. travnja 2036.?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Asteroid Apophis ponovno se vratio u medijsku pozornost, nakon što je izašla ruska studija o tome da bi taj poznati asteroid mogao udariti u Zemlju 2036. godine.

Štoviše u navedenoj ruskoj studiji, kojoj je autor profesor Leonid Sokolov, sa državnog Sveučilišta St. Petersburg, navodi se čak i datum mogućeg udara u Zemlju. Taj datum je 13. travnja 2036. godine, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BLIŽI SE KRAJ ČOVJEČANSTVU? Očekuje nas udar poput detonacije 44.800 megatona TNT-a? Slika nije dostupna Bivši astronaut ZNANSTVENICI PRIZNALI 'Opasnije je nego što smo mislili'

>> Uz zemlju će večeras prohujati asteroid

Sokolov je istaknuo da dok su šanse za bliski susret Apophisa i Zemlje vrlo male, vrlo je važno napraviti plan svih mogućih scenarija. Dodao je kako je vrlo vjerojatno da bi se asteroid mogao raspasti na manje dijelove u svemiru, koji bi onda mogli udariti u Zemlju. Apophis je inače asteroid veličine dva nogometna igrališta.

Šanse 1:250.000

Apophis je prvi puta privukao pažnju javnosti 2009. godine, kad su znanstvenici utvrdili da postoji vjerojatnost veća od dva posto od njegovog sudara sa Zemljom.

NASA-ini znanstvenici oprezni su oko Sokolovljevih tvrdnji, ali smatraju kako razloga za alarm nema. 'Tehnički, ti su podaci točni i postoji šansa 2036. godine udari u Zemlju', rekao je Donald Yeomans, šef NASA-inog ureda Near-Earth Object Program. Dodao je kako ne treba previše paničariti jer su šanse za taj scenarij 1:250.000.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene