Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi u samo pet dana

Uz zemlju će večeras prohujati asteroid

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Asteroid veličine automobila upravo danas trebao bi proći vrlo blizu Zemlje. To je drugi asteroid u samo pet dana koji će proletjeti blizu naše planete. Opasnosti za Zemljane ipak nema.

NASA-ini znanstvenici asteroid su nazvali 2011 CA7, a on bi pored Zemlje trebao 'prohujati' na udaljenosti od 102.000 kilometara, izvijestila je ta svemirska agencija.

Pročitajte i ovo Vesta, jedan od najvećih asteroida u Sunčevu sustavu, jednake je veličine kao angrit za koji se vjeruje da je izvor vode na Zemlji (Foto: NASA) Puno ranije nego što se mislilo Otkriveno: Kada se i kako voda pojavila na Zemlji Youtube screenshot 2002 AJ129 Nova potencijalna opasnost: Asteorid veličine Burj Khalife približava se Zemlji

>> Otkriven novi za Zemlju opasan asteroid

Iako nije prevelik, sa promjerom veličine oko tri metra, astronomi su ga uočili nešto ranije ovog mjeseca. Iz NASA-inog Jet Propulsion laboratorija tvrde kako će asteroid Zemlji biti najbliži oko 20.25 sati po hrvatskom vremenu.

Voditelj planetarija u zagrebačkom Tehničkom muzeju Ante Radonić kaže kako ova pojava nije nimalo neuobičajena te da asteroidi prolaze blizu Zemlje svaki dan. 'Ovaj asteroid vjerojatno će izgorjeti u atmosferi tako da nema opasnosti. Može se vidjeti samo velikim teleskopima u područjima gdje nema zagađenja', dodaje Radonić.

Usporedbe radi, udaljenost Zemlje od Mjeseca iznosi 382,240 kilometara. Dakle, asteroid će biti gotovo četiri puta bliži Zemlji od Mjeseca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene